У битві між «Наполеоном» і «Кутузовим» перемагає «Ярославна»

У битві між «Наполеоном» і «Кутузовим» перемагає «Ярославна»

Фото: candyboximages.com

Свята змушують згадувати рецепти страв (і тортів теж!), якими балували нас ще матусі й бабусі.

Адже це зараз солодощі на будь-який смак можна, не заморочуюсь, без проблем купити. А колись кожна господиня мала свій «коронний» рецепт торту, який і готувала на свято.

Фаворитом були різні «Наполеони». Ми вже розповідали про них окремо в матеріалі Торт «Наполеон» – страва з історією, але й тут дамо один з варіантів цього торту.

Почесне друге місце було за різними тортами, але, мабуть, недаремно в народі жартували, що на наших столах відбувається святкова битва між «Наполеоном» і «Кутузовим» — рецепт (принаймні, один з варіантів) останнього пропонуємо другим і ми.

І наостанок — не такий безсумнівний фаворит (адже існувала безліч бісквітів, медових тортів, лимонників тощо), але дуже святковий і не надто морочливий торт, теж з «іменною» назвою — «Ярославна». У деяких господарок саме цей десерт переміг у битві за першість на святковому столі. Тож пропонуємо рецепти перевірених хітів солодкого столу і сподіваємось, що хоча б щось із цієї добірки стане господаркам у пригоді.

 

«Наполеон»

Фото: vkuso.ru

Знадобляться:

Для коржів:

500 г борошна

170 г цукру

300 г вершкового масла

400 г кисломолочного сиру

8 г ваніліну

2 яйця

10 г розпушувача

Для крему:

1,5 л молока

250 г цукру

6 яєць

200 г вершкового масла

10 г ваніліну

4 ст. л. борошна

3 ст. л. крохмалю

Приготування:

Змішати сир з цукром і яйцями. Додати розм’якшене вершкове масло і добряче розім’яти руками отриману суміш. Поступово додавати просіяне з розпушувачем і ваніліном борошно й перемішувати тісто. Воно має вийти м’яким і таким, що не липне до рук.

Розділити тісто на рівні частини і відправити в холодильник на 30 хвилин. На пергаментному папері тонким шаром розкачати шматочок тіста, покласти зверху тарілку потрібного діаметру й обрізати залишки тіста поза неї.

Випікати коржі в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 5–7 хвилин до золотистого кольору.

Залишки тіста потрібно теж спекти і подрібнити ножем, щоб наприкінці приготування присипати ними готовий торт.

Далі потрібно приготувати крем. Для цього 1,2 л молока слід довести до кипіння на слабкому вогні. У мисці перемішати решту 300 мл молока, яйця, ванілін, цукор, крохмаль і борошно. Тонкою цівкою додати яєчну суміш у кипляче молоко, безперервно помішуючи його. Після цього довести суміш до кипіння й одразу відставити та залишити остигати до кімнатної температури. Готовий крем збити з вершковим маслом, поки не побіліє. Зібрати торт і поставити в холодильник на ніч. Як останній штрих – обсипати просочений торт борошняною крихтою.

 

«Кутузов»

Фото: koolinar.ru

Знадобляться:

Для коржів:

0,5 склянки меду

0,5 склянки цукру

1 яйце

100 г вершкового масла

2 склянки борошна

Для крему:

200 г вершкового масла

1 склянка цукрової пудри

1 склянка сметани

Розтопити до однорідної маси (не доводячи до кипіння!) мед, цукор, яйця і масло. В отриману гарячу суміш поступово, порціями, підсипати борошно. Сформувати 3 коржі не тонші за 1–1,5 см. Випікати при температурі 230–250 °С.

Для крему збити масло з цукровою пудрою, і окремо – сметану. Потім, продовжуючи збивати масло, додати в нього сметану — по ложці.

Змастити кожний корж кремом, верхній можна прикрасити присипкою з какао і горіхів, тертим шоколадом, вишнями з варення тощо.

 

«Ярославна»

Фото: forum.say7.info

Знадобляться:

Для коржів:

1 склянка сметани

1 склянка цукру

2 яєчні жовтки

0,25 ч. л. солі

0,25 ч. л. соди

1 ст. л. розтопленого вершкового масла

8 г ванільного цукру

12 ст. л. борошна

10 волоських горіхів

Для крему:

1 склянка цукру

100 г вершкового масла

2 яйця

2–3 ч. л. цукру

Для сиропу:

0,5 склянки виноградного соку

2 ч. л. цукру

«Для дорослих» замість сиропу можна використовувати лікер або наливку.

Приготування:

Сметану, цукор, жовтки, сіль і соду добре розтерти, додати, не припиняючи розтирати, масло, ванільний цукор, борошно і подрібнені горіхи. Тісто викласти на підігріте, змащене маслом деко або у високу сковороду і пекти в нежаркій (180–200 °С) духовці. Перевіряти на готовність тріскою: якщо залишиться сухою після того, як її встромили й витягнули з тіста — можна виймати. Готовий корж викласти, дати остигнути. Тим часом приготувати крем і сироп.

Для приготування крему цукор розтерти з маслом. Яйця розділити на жовтки і білки. Жовтки додати до масляної суміші й добре розтерти все разом. Окремо збити білки, додаючи потроху цукор, і з’єднати їх з масляною масою.

Для приготування сиропу потрібно прокип’ятити сік з цукром і дати йому охолонути до стану теплої рідини.

Корж, що охолонув, розрізати навпіл по горизонталі. Верхній шар зняти. Нижній просочити сиропом, викласти на нього половину крему, рівномірно розподіливши по всій поверхні. Зверху покласти верхній пласт, просочити залишками сиропу і теж покрити кремом. Прикрашати так, як підкаже фантазія.

Матерiaли по темі

Автор: Зоя Голіусова