Сирна запіканка з гарбузом та яблуком: готуємо на Масницю

13.02.2025 17:20 Корисно
Запіканка за цим рецептом виходить смачна/Фото з відкритих джерелі Запіканка за цим рецептом виходить смачна/Фото з відкритих джерелі

Ви ж знаєте, чому Масницю називали також Сиропусним тижнем? Бо готували найрізноманітніші страви із сиром. Спробуйте приготувати цю запіканку – вона стане «улюбленицею» всієї вашої родини.

Знадобляться: 

  •     Гарбуз – 300 г
  •     Яблуко – 1 шт. (170 г)
  •     Сир – 500 г (4 % жирності)
  •     Цедра одного лимона
  •     Сметана – 2 ст. л. з гіркою (20 % жирності)
  •     Яйця – 3 шт.
  •     Сіль – 0,5 ч. л.
  •     Цукор – 50 г (2–3 ст. л. або за смаком)
  •     Ванілін за смаком
  •     Манна крупа – 120 г
  •     Розпушувач – 10 г
  •     Олія – 1 ст. л. (для змащування форми)

Гарбуз почистити від шкірки та натерти на середній тертушці. 

Зняти цедру з одного лимона за допомогою дрібної тертушки та додати до гарбуза. Викласти сир, додати сметану, яйця, сіль та цукор. Усе ретельно перемішати.

Після цього всипати манну крупу та розпушувач і знову ж таки перемішати.

Залишити «відпочити» на 20 хвилин під кришкою, щоб манка набрала вологи та запіканка була більш пухкою. 

Яблуко зі шкіркою нарізати дрібними кубиками та додати до тіста. Перемішати.

Форму змастити олією, викласти туди тісто, розрівняти.

Випікати у розігрітій духовці за температури 180 градусів 40–45 хвилин.

Дати трохи охолонути, порізати на шматочки та нагодувати родину. 

Раніше ми писали про те, як та коли святкуватимемо Масницю цьогоріч, а також давали старовинні масничні рецепти.

Також ми писали про святкування Масниці на Слобожанщині

Автор:
Ірина Мнішек