1,8 мільйона гектарів під урожай: що посіяли аграрії Харківщини

19.06.2021 13:00 Агропром
Flandlord.ua Flandlord.ua
Через рясні дощі посівна кампанія цього року на Харківщині затрималася приблизно на два тижні. Тому повністю завершити сівбу на полях аграріям удалося лише наприкінці цього тижня.

Яких культур в області засіяли більше, а яких менше та на скільки подорожчала посівна – дізнавався «Слобідський край».

Дві місячні норми дощів

Усього посівна площа сільськогосподарських культур у Харківській області під урожай 2021 року трохи збільшилася
та сягає 1,8 мільйона гектарів сільськогосподарських культур. З них близько мільйона гектарів займає зерновий клин.
У структурі посівних площ зернові культури становлять 57,8 %.

Станом на 15 червня ярими зерновими та зернобобовими культурами цього року аграрії засіяли 432 тисячі гектарів. За інформацією директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Сергія Прокопченка, засіяна площа становить 98 % до прогнозу.

– Погода трохи змістила посівну кампанію – приблизно на два тижні. По області випадали рясні дощі, які тривали з інтервалами у два-чотири дні. Такий режим роботи призвів до того, що посівна завершилася тільки ось, – повідомив Сергій Прокопченко.

Так, найбільше опадів випало в Ізюмському районі. Тут місцева метеостанція зафіксували добовий максимум на рівні 63 міліметрів опадів. Загальна кількість опадів становила 117 міліметрів, що дорівнює майже двом місячним нормам.

– Хоча розподіл опадів і був нерівномірним, дощі сприяли зволоженню верхнього шару ґрунту. Тому поля на більшій території області мають оптимальну кількість вологи, – повідомили в Департаменті АПР Харківської ОДА.

Тож дощі, які пройшли в Харківській області, дають надію аграріям на кращий урожай. Хоча на деяких територіях через опади сільгоспвиробники зазнали й втрат. Так, зокрема, на Дворічанщині на полях сільськогосподарського підприємства «Виселок» град знищив близько 120 гектарів кукурудзи та соняшнику.

– Ми вирішили не пересівати ці площі. Тому зрозуміло, що буде недобір урожаю, – розповів очільник ПСП «Виселок» Василь Акулов.

Також на деяких територіях Харківщини фахівці відмічають суттєве вилягання посівів озимих. Загалом, за даними Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, станом на 15 червня близько 87,9 % озимих знаходяться у доброму та задовільному стані.

Окрім цього, через опади господарства не можуть поки обробити посіви пестицидами, тому спостерігається доволі складна ситуація з бур’янами на полях пізніх ярих культур.

Читайте також: Балаклійський спорткомплекс «Вимпел» планують відремонтувати

Чого і скільки

Загалом цього року в розрізі культур посівні площі в Харківській області мають такий вигляд. Агровиробники засіяли понад 258 тисяч гектарів кукурудзи на зерно. Посівна площа цієї культури порівняно з минулим роком трохи зменшилася. Найбільші поля засіяли у Богодухівському (51,1 тисяча гектарів), Красноградському (33,2 тисячі гектарів) та Чугуївському районах (27,2 тисячі гектарів). Найменші площі відвели в господарствах Лозівського та Ізюмського районів.

Зменшилися цього року і посіви гречки. Загальна площа в області склала 5,7 тисячі гектарів. Найбільші поля з цією культурою розташовані в Куп’янському (1,1 тисячі гектарів), а найменші – у Красноградському (всього 22 гектари). Повністю відсутній посів цієї культури в Лозівському та Ізюмському районах.

Така сама ситуація в регіоні і з просом. Планувалося, що площі під цією культурою складуть понад 12 тисяч гектарів. Натомість аграрії посіяли 9,6 тисячі гектарів. Найбільші поля з просом – у Богодухівському та Чугуївському районах. Жодного гектара цією культурою не засіяли у господарствах Ізюмського та Лозівського районів.

Цього року господарства Харківської області засіяли майже 125 тисяч гектарів ярого ячменю, 22,6 тисячі гектарів гороху, 6,1 тисячі гектарів вівса та 5,3 тисячі гектарів ярої пшениці. Серед технічних культур найбільше в регіоні відведено площу під соняшник (543,7 тисячі гектарів). Соєю засіяли майже 21 тисячу гектарів. Площа під цукровими буряками склала 4,4 тисячі гектарів.

– Цього року цукрових буряків посіяно в області більше прогнозу. Основна частина полів розташована в Харківському районі. Але, власне, на сьогодні цього не достатньо для забезпечення цукрових заводів, тому сировина буде завозитися із сусідніх областей, – додав Сергій Прокопченко.

Посівна подорожчала

За словами очільника ПСП «Виселок», що на Дворічанщині, Василя Акулова, загалом затрати на посівну цього року зросли приблизно на 15 %. Подорожчання пов’язане з підвищенням цін на добрива, а також зростанням мінімальної заробітної плати.

– Зараз є питання, які пов’язані з хворобами рослин. Тому на даний момент ми працюємо на випередження, вносимо хімію. Затрати на гектар зростають, але ми маємо надію отримати більшу врожайність, цим самим їх частково компенсувати, – розповів аграрій.

За словами голови ради старійшин Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківської області Івана Бикова, найбільше в ціні додали добрива та пальне.

– Подорожчання окремих складових сягнуло 50 %. Зокрема, якщо ціна на добрива минулого року становила 6600 гривень за
тонну, то цього року мінімальна ціна – 10 500 гривень. Вартість пального минулого року становила 16 гривень за літр, цього
року – 23–24 гривні, – зауважив представник Асоціації. 

Автор: Олена Загребельна