Аграріям Харківщини пригрозили санкціями (ФОТО)

01.03.2016 09:40 Агропром
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
Керівництво області пообіцяло аграріям, які не дотримуються сівозміни, покараннями.

Як повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Олександр Нездюр, сьогодні в області є складнощі із сівозміною, а також розширенням посівів окремих культур.

Так, наприклад, на заявлених районами площах «під пар», за досвідом минулих років буде вирощуватися соняшник. Ця культура виснажує ґрунт і, якщо протягом декількох років на одних і тих же площах вирощувати соняшник, то наслідки цього будуть сумні. 


Наукові розробки майбутнього врожаю окремих культур

Окрім того потребують збільшення площі під гречку та цукровий буряк. Як повідомив Олександр Нездюр, управлінням районних державних адміністрацій були направлені рекомендації щодо розширення площ посівів гречки та цукрових буряків до рівня рекомендованих і врахувати це при складанні планів соціально-економічного розвитку районів на 2016 рік.

ЧИ ВИГІДНО СЬОГОДНІ ЗАЙМАТИСЯ М'ЯСНИМ БІЗНЕСОМ НА ХАРКІВЩИНІ

- Але не всі райони прислухалися, а деякі відмовляються від цих культур. Мізерні площі гречки зокрема в господарствах Кегичівського (45 га), Ізюмського (80 га), Зачепилівського (142 га), Чугуївського (174 га) і низки інших районів, - повідомив Олександр Нездюр.



Таких аграріїв можна зрозуміти, адже хто буде вирощувати збиткову культуру. Вони неодноразово розповідали, що гречка та цукровий буряк дуже примхливі у вирощуванні й приносять радше збиток, аніж прибуток.

Щоб стимулювати сівозміну, керівництво області вкотре проанонсувало заходи карального характеру.

- Структура посівних площ області не витримує критики, - заявив заступник харківського губернатора Марк Беккер.- Найближчим часом вводитимуться в районах паспорти посівних площ. Для тих, хто не проводить заходи сівозміни, нераціонально використовують землі, застосовуватимуться санкції.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта