День аграрія: свято тих, хто забезпечує економічну незалежність країни

21.11.2021 10:00 Агропром
Кожного року в третю неділю листопада в Україні відзначають головне свято року – День працівників сільського господарства. І це не перебільшення – адже це свято тих людей, хто працює на землі та годує всіх нас.

Про важкість та необхідність цієї праці написано багато слів, а глибоку повагу та шану  цим людям – механізаторам, хліборобам, тваринникам, майстрам овочівництва та садівництва – усім, хто годує країну, висловлюють усі: від президента до дитсадківця, від жителя далекого села, який з власнимого досвіду знає, як це – працювати на землі, до жителя мегаполіса. 

Це свято відзначають  в нашій країні з 1993 року: воно було встановлено спеціальним Указом президента, в якому говорилось: Встановити в Україні професійне свято працівників  сільського господарства, підприємств   по   переробці   сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних, водогосподарських та обслуговуючих   підприємств   і   організацій  агропромислового комплексу України – День працівників сільського господарства,  яке відзначати щорічно у третю неділю листопада».

У 2021 році аграрії Харківщини зустріли своє професійне свято вагомими здобутками. За даними Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації, Харківщина з валового виробництва зернових та зернобобових культур, а також вирощування соняшнику посіла друге місце серед областей України, а з валового збору ярової та озимої пшениці – перше місце в країні.

Сільське господарство Харківщини – підсумки 2021 року (за даними Департаменту АПР ХОДА на 17 листопада)

Аграріями області по всіх категоріях господарств удалося зібрати 4,7 млн тонн зернових та зернобобових культур.

Валовий збір пшениці (озимої та ярої) склав 2,9 млн тонн, на 5,4 % більше, ніж у 2020 році.

Область займає 1-ше місце серед регіонів України з виробництва ярого ячменю (444,6 тис. тонн) та проса (23,8 тис. тонн), 3-тє місце з виробництва гороху (54,2 тис. тонн).

Валовий збір соняшнику – 1,4 млн тонн.

У цьому році в сільськогосподарських підприємствах збільшилася чисельність поголів'я великої рогатої худоби на 2,5 %, у т. ч. корів – на 1,5 %.

Порівняно з минулим роком у сільськогосподарських підприємствах обсяги виробництва тваринницької продукції збільшилися:

- вирощування великої рогатої худоби в живій вазі – на 4,4 %;

- вирощування свиней у живій вазі – на 9,2 %;

- реалізація свиней на забій у живій вазі – на 22,2 %.

З початку року середньомісячна заробітна плата в сільському господарстві збільшилась на  37,0 % порівняно з 2020 роком і складає 11901 гривню. 

Ми глибоко вдячні вам, шановні аграрії, за вашу важку, кропітку, але таку необхідну працю і бажаємо, щоб усі ваші плани та задуми втілювалися в життя, а природні стихії обходили стороною! Миру та злагоди вам – на роботі, вдома, в країні!

Колектив редакції газети «Слобідський край»

 

Автор: Ірина Мнішек