Грибний бізнес просто вдома. Перші кроки та бізнес-план

09.01.2015 11:30 Агропром
Гриби – це не лише смачний корисний продукт, але й чудова можливість заробити собі на хліб з маслом, а може, навіть з ікрою.

Організувати такий бізнес може будь-хто, причому без істотних капіталовкладень.

Сьогодні перші позиції за популярністю серед населення по праву займають печериці і гливи. На базарі кілограм цих грибів коштує в середньому близько 30 грн. Але якщо вирощувати їх самостійно, то вартість не перевищуватиме 4 грн. Як виявилося, гриби – не дуже вибагливі вихованці. Вони нормально ростуть і у підвалах, і в гаражах, і у клунях, і навіть на балконах. Найголовніше, щоб приміщення було чистим, без плісняви та іншої флори.

Для того щоб розпочати міні-бізнес, потрібно закупити матеріал для посадки – міцелій. Це можна зробити в спеціальному інтернет-магазині або в компанії, яка займається вирощуванням грибів у промислових масштабах. Для першого разу не купуйте більше 1 кг. З нього можна отримати більше 3–4 кг грибів. Купувати міцелій у великих обсягах, звісно, вигідніше. Вартість 1 кг міцелію гливи в роздріб складає 15–20 грн, оптом – 10–12 грн. Однак краще все ж таки починати з невеликих обсягів.

Міцелій садять у спеціальний субстрат. Найкраща сировина для нього – пшенична або ячмінна солома, тирса, стружки, лушпиння гречки або насіння, тріска з гілок (крім дуба), подрібнені кукурудзяні качани, стебла та інше. Усе це можна підготувати самостійно. Новачкам краще не використовувати як субстрат стружку листяних порід дерев – це складно.

На 1 кг міцелію потрібно приблизно 10 кг субстрату. Причому дуже важливо, щоб сировина для посадки була чистою, без ознак плісняви. Інакше замість грибів у вас виросте цвіль. Тому перед посадкою субстрат необхідно продезінфікувати, щонайменше піддати його термічній обробці, заливши окропом. Знавці грибної справи також рекомендують додати в субстрат розчин дріжджів – одну чайну ложку дріжджів розчинити у склянці холодної води. У суміш треба влити чайну ложку гашеного вапна і проварити її десять хвилин. Після того, як субстрат охолоне, зайву воду треба злити, щоб рідина не текла. Ця процедура не лише дезінфікує, але й зволожить сировину.

Крім того, знадобляться поліетиленові мішки від 50х30 см до 80х40 см. Саме в них будуть рости грибниці. Мішки також треба дезінфікувати. Для цього їх миють і розміщують на кілька годин в 1–2-процентний розчин хлорного вапна.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 149 від 13.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта