Харківщина перетворюється на степ через посуху

02.03.2016 14:15 Агропром
Фото:2011.pole-online.com Фото:2011.pole-online.com
Науковці не втомлюються наголошувати, що глобальні кліматичні зміни мають наслідки і на місцевому рівні.

Як розповів директор Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН Віктор Кириченко, якщо раніше під засуху на Харківщині потрапляли декілька районів області, то сьогодні ця зона розширилася майже на всі закутки краю.

- Ми фактично живемо у степу, а не в лісостепу, як вважалося раніше. Це треба враховувати, особливо аграріям. А ще слідкувати за сівозміною, щоб сподіватися на добрий урожай, - наголосив Віктор Кириченко.

До речі, саме через посуху минулого року область втратила 5 млн т насіння кукурудзи. Зараз же, напередодні посівної, перед аграріями виникла нова загроза — прохолодна волога погода. Через що вони не поспішають на поля. Тим часом фахівці інституту закликають не затягувати з посівною, бо зволікання можуть призвести до зниження якості майбутнього урожаю.

- Починати польову кампанію потрібно так, як це робиться у степу, - радить Віктор Кириченко.- Будь-які затримки перенесуть посівну кампанію на травень. А це у свою чергу відіб’ється на якості насіння й на стані економіки регіоні в цілому.

Є побоювання, що у такому разі насіння вийде надто вологим і його доведеться досушувати.

Аграріям Харківщини пригрозили санкціями (ФОТО)

Нині практично по всіх районах області проходить підгодовування мерзлоталого ґрунту азотними добривами. Поки обробили 110,6 тис. га, що складає 28 % від запланованого.

Нагадаємо, через погодні умови, зокрема суху осінь, сходи озимих культур були отримані тільки на 51 % посівних площ краю. Згодом, завдяки м’якій та сніжній зимі, площа сходів збільшилася. Департамент агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації звітує, що озимі в регіоні зійшли на 77 % площ. Щодо зимівлі тих зернових, що вижили, то, згідно з оцінкою профільного департаменту ХОДА, стан посівів озимих зернових культур під урожай 2016-го на 25 лютого такий: 68 % - слабкі сходи, 27 % - задовільний стан і лише 5 % з добрими показниками. За попередніми розрахунками, 24 % площ озимих, а це 124,8 тис. га не утворили сходи.

Тетяна Лісна

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта