Харківські кури. Чим їх годують та на які хвороби вони хворіють

29.10.2014 10:55 Агропром
http://svit-agro.com.ua http://svit-agro.com.ua
На сьогодні на території Харківської області утримуються 5 млн птахів різних видів.

Як розповів заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області Олександр Тертишник, наразі в області діють три державні програми по контролю за хворобами у курей - програма, направлена проти поширення сальмонельозу, хвороби Ньюкасла і грипу.

- На ці програми кошти виділяє держава. Тому постійно проводяться моніторингові дослідження на предмет захворювання птахів, в тому числі при завезення курчат з-за кордону, при їх переміщенні тощо, - пояснив Олександр Тертишник.

До речі, існує і міжнародна програма направлена на профілактику сальмонельозу у птахів. Її фінансує Євросоюз. Програма передбачає контроль по сальмонельозу починаючи від циплят і завершуючи м'ясом забитої птиці. Що ж стосується інших хвороб у курей, то проведення аналізів і лікування оплачує безпосереденьо сам власник.

- При такому рівні ведення птахівництва, в тому числі в приватному секторі, є випадки багатьох хвороб у рукей. Наприклад, колібактеріоз. Однак сальмонельозу, грипу та псевдочуми ми в останній час не виявляли, - сказав заступник головного ветеринарного лікаря області. - Цього року був зареєстрований лише один випадок сальмонельозу - на Богодухівській птахофабриці. Наразі дане господарство знаходиться на санації.

Олександр Тертишник також додав, що за останні три-п'ять років випадків завезення хворих птахів на територію Харківщини не було. До речі, на птахофабрики області курчата найчастіше завозяться або з інших районів оболасті, або з Київщини.

Окрім профілактики захворювань задля збереження здоров'я поголів'я домашньої птиці, якості м'яса та яєць дуже важливим є також склад комбікормів, якими годують курей. Раніше птахофабрики мали промислові лабораторії, на яких досліджувалися корма. Однак зараз така лабораторіє є далеко не в кожному господарстві. Тому контроль за якістю комбікормів наразі лежить на ветеринарній службі.

- Були випадки, коли комбікорма, які надходили на птахофабрики, не відповідали заявленим характеристикам, - розповів Олександр Тертишник. - Крім того, зараз проводяться моніторингові дослідження на наявність залишкової кількості антибіотиків в м'ясі та яйці. При цьому контролюється весь процес - від вирощевання зерна до забою птиці.

Олександр Тертишник додав, що наразі переглядається законодавство на предмет відповідальності за неякісну харчову продукцію. Якщо зараз провина лягає на плечі ветеринарної служби, яка так би мовити "не догледіла", то тепер планується також запровадження відповільності і для виробника, починаючи з підприємств, які поставляють комбікорма.

- Відповідальність може бути навіть кримінальною, - додав заступник головного ветеринарного лікаря області.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта