Коли на Харківщині розпочнуться жнива

13.06.2019 13:40 Агропром
Фото: peschanskaya.com.ua Фото: peschanskaya.com.ua
Директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Нездюр підбив підсумки весняно-польових робіт.

За інформацією Олександра Нездюра, загальна площа озимих зернових культур складає 548 тисяч гектарів. Більше 90 % сходів озимої пшениці — в хорошому і задовільному стані.

— Зима була м'яка, рослини почували себе в стані спокою і чудово вийшли із зимової сплячки. Близько 94 % озимої пшениці перебувають у хорошому та задовільному стані. Думаю, десь в першій декаді липня ми почнемо потихеньку прибирати, — каже Олександр Нездюр.

За його словами, область готова до жнив.

— Буде задіяно близько 3 тисяч 200 комбайнів, планується залучення до 200 комбайнів для надання допомоги. Навантаження на один комбайн буде приблизно 211 гектарів, це менше, ніж минулоріч — тоді було 240 гектарів на одну одиницю техніки. Також цьогоріч господарствами було закуплено 15 нових комбайнів на суму 62 мільйони гривень, — розповів Олександр Нездюр.

Спекотна погода, яка зараз панує в регіоні, може негативно позначитися на врожаї.

— Пшениця, яка у нас посіяна, має різну сортність — рання, середня і пізня. Для сортів ранньої стиглості ця спека не страшна, адже вони вже пройшли фазу наливки зерна. А ось для пізніх сортів така спека не прийнятна. Десь до двох тижнів стійкої спеки вони перенесуть, після чого, можливо, вони перейдуть в іншу фазу. Це може призвести до того, що зерно не наллється, і ми втратимо масу в зерні, — каже Олександр Нездюр.

Читайте також: Харківщину накриє тижнева спека