На розмінування полів Харківщини знадобиться 100 років

29.01.2024 13:20 Агропром
Збирання врожаю/фото: Слобідський край Збирання врожаю/фото: Слобідський край

Повномасштабне вторгнення завдало значної шкоди аграрному сектору Харківської області. Велика кількість посівних площ замінована та не придатна до використання, до частини земель немає доступу. Ворог свідомо знищує склади, елеватори та сільгосптехніку.

Про поточну ситуацію в аграрному секторі Харківщини розповідає медіа «Слобідський край» з посиланням на заступника начальника Харківської ОВА Євгена Іванова.

Підсумки 2023-го: скільки зібрали зерна 

Попри війну та труднощі, аграрії Харківщини сіють, жнивують та забезпечують продовольчу безпеку регіону. Так, у 2023 році сільгосппідприємства намолотили 2 мільйони 280 тисяч тонн зерна. Це на 20 % більше, ніж у попередньому році.

Колосся/фото: Слобідський край

У 2023 році намолотили 2 мільйони 280 тисяч тонн зерна/фото: Слобідський край

Зокрема, ранніх зернових та зернобобових культур зібрано 1279,5 тисячі тонн, середня урожайність склала 39,7 центнера з гектара. Гречки аграріями області намолочено 5,6 тисячі тонн за середньої урожайності 13,7 центнера з гектара. Проса зібрали 26,1 тисячі тонн, середня урожайність цієї культури перевищила 27 центнерів з гектара. Кукурудзи на зерно намолочено 957,9 тисячі тонн за середньої урожайності понад 62 центнери з гектара.

Щодо технічних культур, то минулого року врожай соняшнику склав 1029 тисяч тонн за середньої урожайності 21,6 центнера з гектара. Озимого ріпака зібрано 32,9 тисячі тонн, урожайність – 30,6 центнера з гектара. Сої в Харківській області торік намолочено понад 80 тисяч тонн, урожайність цієї культури склала майже 25 центнерів з гектара.

Соняшник/фото: Слобідський край

Соняшника зібрали 1029 тисяч тонн з гектара/фото: Слобідський край

Заклали основу під урожай 2024-го 

Харківські аграрії заклали основу під урожай 2024 року: 239 тисяч гектарів засіяні озиминою, що становить 102 % до запланованого. Зокрема, озима пшениця посіяна на 237 тисячах гектарів, під озимий ячмінь відвели 1,6 тисячі гектарів, під озиме жито – 0,7 тисячі гектарів. Крім того, майже на 14 тисячах гектарів посіяли озимий ріпак. 
Сходи озимих культур отримані на 91 відсотку засіяних площ.

Осіння посівна: фото: Інститут рослинництва ім. В. Юр'єва

Сходи озимих культур отримані на 91 відсотку засіяних площ/фото: Інститут рослинництва ім. В. Юр'єва

За словами заступника начальника Харківської ОВА Євгена Іванова, на 70 відсотках площ сівбу озимих культур провели з внесенням мінеральних добрив. Варто зазначити, що минула посівна пройшла без використання міндобрив, тож цьогоріч аграрії очікують добрий урожай.

43 господарства були під окупацією

Станом на 1 грудня 2023 року на тваринницьких фермах сільськогосподарських підприємств Харківщини утримують 23,1 тисячі голів великої рогатої худоби, що на 13,2 відсотка більше, ніж у 2022 році.

Нині в господарствах області налічується 67,8 тисячі свиней, 25 тисяч овець і кіз та 4612,5 тисячі голів птиці.

Тваринництво/фото: Слобідський край

На фермах Харківщини утримують 23,1 тисячі голів ВРХ/ фото: Слобідський край

Порівняно з 1 лютим 2022 року чисельність великої рогатої худоби по всіх категоріях господарств скоротилася на 38 %, свиней – на 56 %, овець та кіз – на 43,3 %, птиці – на 19,1 %.

Слід зазначити, що до повномасштабного російського вторгнення на Харківщині функціонували 158 сільськогосподарських підприємств усіх форм власності, які займалися тваринництвом. Утримували велику рогату худобу 107 господарств, свиней – 50, овець – 29. Птахівництвом займалися 13 агропідприємств.

Перебували в окупації та були деокупованими 43 тваринницькі господарства, що становить 27 % від загальної кількості. Це, зокрема, 34 підприємства молочного скотарства, 9 підприємств, де відгодовували свиней, 6 господарств займалися вівчарством і 4 – птахівництвом. Саме на деокупованих територіях Харківської області розташовано більшість сучасних високотехнологічних підприємств молочного скотарства, свинарства та м’ясного птахівництва. Ці сільгосппідприємства утримували в області понад 40 відсотків великої рогатої худоби, 61 відсоток свиней, 46 відсотків овець і 48 відсотків птиці.

Сьогодні на тимчасово окупованих територіях лишаються три потужні молочні господарства Куп’янського району.

Продуктів тваринництва достатньо

Минулого року тваринницькі господарства Харківщини повністю забезпечили потребу області у м’ясі, молоці та яйцях. 

За статистикою ХОВА, торік молока в області вироблено 188,6 тисячі тонн, що на 0,7 % більше, ніж у 2022 році. Яєць усіма категоріями господарств вироблено майже 231 мільйон штук. Це на 21,1 % менше від аналогічного показника 2022 року.

Худоби та птиці на забій реалізовано 40,1 тисячі тонн. Це на 7,5 % більше порівняно із січнем – листопадом 2022-го. 

– Такі результати дозволили агропромисловому сектору Харківщини повністю забезпечити потреби області в даному виді продукції, – повідомив Євген Іванов.

Обсяги виробництва тваринницької продукції за січень – листопад 2023 року, порівняно з аналогічним періодом довоєнного 2021 року, зменшились у всіх категоріях господарств: реалізація худоби та птиці на забій у живій вазі – на 56,9 %; виробництво молока – на 52,5 %, виробництво яєць – на 48,9 %.

Для розмінування потрібно 100 років

Харківська область від початку повномасштабного вторгнення стала зоною бойових дій. За попередніми підрахунками, російські окупанти завдали збитків аграрному сектору Харківщини більш ніж на 18 мільярдів гривень. В області заміновано понад 570 тисяч гектарів земельних угідь.

Замінування земель/фото: агрофірма «Базаліївський колос»

Небезпечні «подарунки» від окупантів/фото: агрофірма «Базаліївський колос»

За словами заступника начальника Харківської ОВА Євгена Іванова, саперами обстежені 52 тисячі гектарів, з них майже 49 тисяч потребують розмінування. Завдяки міжнародній допомозі розмінувати вдалося 293 гектари.
– Мінування окупантами земель сільськогосподарського призначення є головною перешкодою в збільшенні посівних площ на Харківщині. На державному рівні намагаємося проводити таку політику, щоб, за можливості, першочергово розміновувати в області й сільгоспугіддя, а не тільки об’єкти критичної інфраструктури та громадські місця. Якщо ж розміновувати таку кількість земель нинішніми темпами, то знадобиться щонайменше 100 років, – зазначив Євген Іванов.

За його словами, від початку війни під час проведення сільськогосподарських робіт на полях області трапився 31 випадок наїзду техніки на вибухонебезпечні предмети. Постраждало 28 механізаторів, із них госпіталізовані з пораненнями 22 людей, четверо загинули. 
– Вкотре закликаємо громадян не проводити агрозаходи на угіддях, що є потенційно небезпечними або замінованими, – наголосив Євген Іванов.

Він також нагадав, що в області реалізується закон України щодо надання податкової пільги фермерським господарствам на підставі об’єктивних причин. Такими, зокрема, є заміновані землі та знищене нерухоме майно. До органів місцевого самоврядування області вже надійшло 329 заяв, за якими 281 фермеру надані пільги.