Наслідки спеки та дощу для врожаю Харківщини. Коментар фермера

22.07.2016 13:20 Агропром
Фото:www.goodfon.ru Фото:www.goodfon.ru
На Харківщині вже зібрано перший мільйон тонн зерна. Про хід збиральної кампанії і основні проблеми аграріїв розповів керівник одного із фермерських господарств Золочівщини.

У селі Одноробівка працює одне з найпотужніших фермерств області - «Альфа». Його керівник заслужений працівник сільського господарства України, депутат Харківської облради Віктор Бєлінський розповідає, як у нього стартувала збиральна кампанія. Попри очікування, що дощі могли наробити лиха, керівник «Альфи» запевнив, що така погода була на благо.

- Цього тижня за одну добу у нас випала місячна норма вологи. Але дощ нам був дуже потрібний. Рослини знаходилися у стресовій ситуації, повітряна посуха їх просто знесилювала, а ще ж невідомо, скільки там залишалося вологи у ґрунті, - говорить Віктор Бєлінський. - Техніка заходить на поле — і наче кувалдою по голові. А тим паче зараз квітне кукурудза, вона викидає свої вінки, тому посуха могла б спричинити те, що не відбулася зав’язь зерна. Те саме стосується і соняшнику, який зараз квітне.

Звісно, говорить аграрій, не обійшлося без того, що місцями в нього на полях пшениця полягла, чув також, що у колег кукурудза не витримала дощового пориву. Тішиться, що до дощів встигли прибрати те, що хотіли.

Виїхати у поле на збір врожаю, а його 2,5 тис. га озимої пшениці, техніка «Альфи» була готова хоч у четвер, 21 липня. Щоправда, чекали команди від агрономів. А ті ж ретельно слідкують за підсиханням зерна у колосках. У лабораторії «Альфи» вимірюють вологість, яка повинна бути не вище 16 %. Хоча готові прибирати зерно і за таких показників, бо є сушарка.

Яке молоко в Харкові не відповідає нормативам

Серед тих культур, із якою впоралися до дощів, — горох. Цього року «Альфа» зібрала 43 ц з одного гектара — усього ж мають 500 га (у Золочівському районі загалом засіяно горохом 800 га). І це не дивлячись на те, що горох у цьому році трошки підвів у плані своєї невідповідності заявкам харківських селекціонерів. Цього року кучерявий «ліг», бо у травні випало 2,5 місячної норми вологи. Він виріс дуже високим і хоча за селекційними характеристиками його вивели, як не «лягаючий», однак все одно не витримав команди «струнко». А від цього ускладнився процес його збору: убирали рослини в один бік, від цього темп роботи комбайнів упав. Втрати склали 15 ц гороху, який просто лежав на землі.

- Горох не дуже шанована культура у нашому районі, хоча даремно, - говорить очільник «Альфи». - Економіка гороху добра: він удвічі дорожчий за пшеницю, але ще він, на відміну від гречки, гарний попередник для озимих культур. Після нього пшениця росте, як після «чорного пару». Це корисна культура для землі.

Разом із тим горох культура делікатна і потребує уваги до себе: потрібно вчасно поборотися із шкідниками, внести добрива, та не один раз. А не всі фермери у змозі це побачити. У кого виходить - горох віддячує врожаєм. Альфівський горох купують підприємства з нашої області, зокрема, Первомайського району, а також з Одещини.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта