Понад пів мільйона сільгоспугідь Харківщини потребують розмінування

19.01.2024 11:50 Агропром
Фото: Агрофірма "Базаліївський колос" Фото: Агрофірма "Базаліївський колос"

У Харківській області внаслідок дій російських окупантів заміновано понад 570 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Як повідомляє медіа «Слобідський край» з посиланням на заступника начальника Харківської ОВА Євгена Іванова, 52 тисячі гектарів обстежено саперами, з них майже 49 – потребують розмінування. Завдяки міжнародній допомозі розміновано 293 гектари.

«Головною перешкодою у збільшенні посівних площ є замінування. Будемо проводити на державному рівні таку політику, щоб за можливості ми займалися все ж таки й розмінуванням сільгоспугідь, а не лише об’єктів критичної інфраструктури та громадських місць. Адже щоб розмінувати таку кількість земель, за існуючими темпами нам знадобиться 100 років», – зазначив Євген Іванов.

Заступник начальника ХОВА також розповів що від початку повномасштабного вторгнення під час проведення сільськогосподарських робіт на полях області відбувся 31 випадок наїзду техніки на вибухонебезпечні предмети, постраждало 28 механізаторів, із них: госпіталізовано з пораненнями 22 особи та загинуло 4 особи. «Вкотре закликаємо не проводити робіт на угіддях, що є потенційно небезпечними або замінованими», – наголосив Євген Іванов

Ми писали, Сапери Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування у Харківській області вилучили та знешкодили протитранспортну міну, яка часто є причиною підриву сільськогосподарської техніки, легкових автомобілів та є причиною травмування цивільних.