Секрети вирощування в'єтнамських свиней від харківського фермера

10.12.2014 13:00 Агропром
casings.ru casings.ru
З десяток років тому стало модним заводити домашнього улюбленця – поросятко.

Згадаймо, наприклад, голлівудського актора Джорджа Клуні з його Максом. Але нам в’єтнамські вислобрюхі поросята цікаві не стільки як милі домашні тварини. Виявляється, їх дуже прибутково розводити. 

Як правильно розводити таку породу свиней, розповідає харківський підприємець Андрій.

Читайте також: В'єтнамська вигода: саме час розводити свиней

Навесні, влітку і восени в’єтнамських свинок можна випасати, каже він. Тварини, що утримуються з вигулом, мають міцніший імунітет, веселу вдачу і кращі прирости порівняно з побратимами з «неволі». У розрахунку на одну свиноматку рекомендується виділяти не менше 100 м2 землі. На вигулі необхідно обов’язково влаштувати «грязьові ванни» і басейн. Також бажано, щоб було кілька дерев, об які свині могли б потертися, і легкий навіс для захисту від сонця і дощу.

Щодо сніданку, обіду та вечері, то в’єтнамські свинки і тут не особливі гурмани, як і більшість свиней, вони всеїдні. Годувати дорослу тварину потрібно двічі на день. За один прийом в’єтнамська свинка з’їдає близько 0,5–0,7 кг комбікорму або мішанки. Хорошими кормами є зелена трава, коренеплоди (буряк, морква) і картопля, які змішують з концентрованими кормами і кормами тваринного походження.
– Їдять практично все, – підтверджує фермер Андрій. – Загалом ці тварини травоїдні, однак оскільки це дика в’єтнамська порода, вона їсть усе те, що могла б знайти у природних умовах. Я годую чистими кормами, заготовляю для них на зиму сіно.

Самі знають, кого виростити, кого з’їсти

Живуть в’єтнамські вислобрюхі пацьки до 30 років, і з кожним роком свинка виводить усе більшу кількість поросят: перший раз – 5–10, надалі – по 10–20.
– Я починав із шести поросяток, – пригадує Андрій. – Уже через три місяці мав у хліву 60 «п’ятаків».

Статева зрілість настає у цих тваринок дуже рано, у три-чотири місяці, після цього свинок можна в’язати. Супоросність триває близько 114 днів. В’єтнамські свинки дають потомство двічі на рік протягом 20 років.

Поросята народжуються зрячими, вагою в середньому 500 г. Чим більша мама, тим більші будуть і поросята; а от розміри тата не мають вирішального значення. Від кнура поросятам передається напористість, витривалість, життєва енергія. У 10-денному віці поросята вже повністю живляться, як дорослі свині. Від свиноматки їх віднімають у віці 1–1,5 місяців.
Андрій поділився з нами секретом, який, на його думку, й допомагає вирощувати свинок без проблем.

– Не слід лізти до їхнього особистого життя, – радить свинар. – Не варто відбирати рано поросяток, чіпати їх руками, лізти до конури свинячої «породіллі»... Свині самі знають, якого малятка вигодувати, а якого й з’їсти, а буває і таке. До того ж з народження старші особини передають меншим свій досвід: вчать чистоті й охайності.

Єдина складність, зізнається фермер із Зачепилівщини: із часом не знаєш, як зменшити їхнє поголів’я, адже в’єтнамські поросятка розмножуються блискавично.
– За десять років максимальна кількість, яка у мене була – це 170 голів, зараз я зменшив їх до 60, – каже Андрій.

Корисний делікатес

Вага дорослої в’єтнамської свині становить, як правило, не більше 100 кг, хоча у деяких особин вона може доходити і до 150 кг. Забивати поросят можна вже по досягненні 6–7 місяців, їх вага буде 50–70 кг. В’єтнамські свині – порода м’ясна, беконна. Прошарок сала становить усього 2–4 см, а все інше – дієтичне м’ясо. При цьому до 24–30 кг поросята в’єтнамської породи ростуть «у м’ясо», тобто відбувається вибухове зростання м’язової тканини. Потім вони продовжують набирати живу вагу в основному за рахунок зростання сала. Якщо в раціоні велика кількість зернових, то у свинячий тушці частка сала буде ще більшою, так само, як і при безвигульному утриманні тварин.

М’ясо в’єтнамських свиней вважається делікатесним. Воно смачне (найкраще – у свинок вагою до 45 кг), ніжне й соковите, за виглядом не відрізняється від м’яса європейських свиней, але набагато смачніше. Сало більш м’яке, ніж у звичайної свині, з невеликими прожилками м’яса.

За словами Андрія, в’єтнамських свиней він тримає здебільшого для своєї великої родини, друзів і знайомих. У нього в планах – зайнятися розведенням диких порід свиней. Разом із тим, вважає, що хто вирішив зайнятися «в’єтнамським» бізнесом, отримає доволі прибуткову справу. Одне таке замурзане поросятко сьогодні коштує 300–500 грн за «п’ятачка».

Тетяна Лісна, Ольга Громова, матеріал з газети "Слобідський край" №140 від 22.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта