Система моніторингу для озимих. Навіщо це потрібно

05.02.2015 14:46 Агропром
Більшість посівів озимини в області на сьогодні в доброму та задовільному стані. Хоча зима видалася теплою і рослини майже не постраждали, робити якісь прогнози ще зарано.

Лише моніторинг покаже, як правильно доглядати за посівами, а в разі вимерзання дасть можливість фермерам засіяти поля повторно.

Моніторинг стану озимих культур є обов’язковою процедурою. За його результатами фермери отримують рекомендації щодо того, які добрива і в якій кількості треба вносити навесні. Дослідження також показує, чи є загроза взагалі не отримати врожай. У такому випадку аграріям видається дозвіл на пересівання полів. Крім того, є час заздалегідь подбати про закупівлі посадкового матеріалу.

– Просто так пересіяти поле не можна. Треба мати на це дозвіл. А щоб його отримати, треба проводити дослідження стану посівів ще взимку, – пояснила заступник директора з наукової роботи Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, доктор сільськогосподарських наук Любов Кобизєва. – Такі перевірки здійснюють 25 січня, 20 лютого і 10 березня, після різкого зниження температури, а також на полях зі слабкими та зрідженими посівами.

Наприкінці зими та на початку весни слід особливу увагу приділити підживленню посівів. У слаборозвинені посіви, але з достатньою густотою, добрива вносять якомога раніше, коли ґрунт насичений вологою в кореневмісному шарі (у лютневі «вікна», відразу після танення снігу). Добрива вносять способом врозкид або із застосуванням авіації. А от добре розвинені посіви рекомендують підживлювати прикореневим способом, застосувуючи гранульовані добрива. Вносити їх потрібно вздовж рядків.

Остаточний облік стану посівів озимих культур роблять навесні, при відновленні весняної вегетації рослин. У цей період проводять візуальну оцінку рослин за п’ятибальною шкалою. Так, «п’ятірку» поле отримує, якщо густота посіву рівномірна (не менше 400 рослин на 1 кв. м), зрідженість відсутня, а пошкодження шкідниками незначне. «Четвірка» означає, що кількість загиблих рослин не перевищує 20 %. Якщо загинуло 40–50 % посівів, то поле отримає «трійку». «Двійка» і «одиниця» свідчать про те, що загинуло до 75 % або до 100 % всіх посівів.

– Посіви з оцінкою в три бали можливо "ремонтувати" ярим ячменем або тритикале за умови задовільного фітосанітарного стану. Але використовувати такий посів можна винятково на фуражні цілі, – розповіла Любов Кобизєва. – А от при меншій густоті рослин поле взагалі доцільно пересіяти.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 14 від 03.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта