Скільки на Харківщині коштує гектар землі

16.07.2021 12:14 Агропром
Фото: Слово і Діло Фото: Слово і Діло
У Харківській ОДА розповіли про відкриття ринку землі в Харківській області.

Із відкриттям ринку землі на Харківщині стартував офіційний продаж гектарів. Наразі один гектар аграрної землі коштує близько 31-37 тисяч гривень. Зараз ця опція доступна лише громадянам України, і купувати можна не більше 100 гектарів у «одні руки». Про особливості нового Земельного кодексу України 15 липня розповів радник голови ХОДА Євген Іванов.

З 1 липня громадяни України можуть легально купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення. До неї належать сільськогосподарські угіддя, рілля, багаторічні насадження, сіножаті, а також несільськогосподарські угіддя: ринки, які продають продовольчі товари, господарські шляхи, польові дороги тощо.

Читайте також: У Харківській області продали найбільше землі. Інфографіка

– Найважливіше те, що тепер фізична особа – громадянин України може продати земельну ділянку іншому громадянину України, але не більш ніж 100 га в «одні руки». Поки в нас до 1 січня 2024 року діє таке обмеження. 1 січня 2024 року ринок землі запрацює, можна так сказати, вже в повному обсязі, – пояснив Євген Іванов.

А з 1 січня 2024 року власник паю зможе продати ділянку вже не тільки громадянину України, а й державі, громаді або юридичній особі. І в «одні руки» можна буде продавати вже 10 тисяч гектарів.

Разом з цим, чиновник зауважив, що переважне право у викупі земельної ділянки має орендар.

- Зараз практично вся земля перебуває в оренді, вона майже вся оброблюється приватними компаніями, фермерами-одноосібниками, приватними особами. При вже наявному укладеному договорі оренди право викупу такої ділянки має саме та людина, яка її обробляє. Тобто не можна продати цю ділянку нікому іншому, поки людина, яка має переважне право, не поступиться нею, – підкреслив радник голови ХОДА.

Також він зауважив, що громади отримали нові можливості, які дозволять їм значно більше наповнювати свої бюджети. Наразі понад 30 громад Харківщини залежать здебільшого від сільськогосподарської галузі

Зараз у громадах області триває підготовка до  проведення перших аукціонів. Вони відбуватимуться в електронному форматі, ініціатором аукціону виступатиме власник земельної ділянки. Відповідно до цього громада вибиратиме на тендерній основі реєстратор, тобто ліцензовану особу організації, яка проведе відповідні торги.