Фінансові паспорти громад створять на Харківщині

12.07.2021 16:10 Влада
Харківська обласна рада спільно з податківцями взялася за створення фінансових паспортів громад, щоб останні бачили, за рахунок чого можна наповнити свої бюджети.

Податківці почали активну комунікацію з головами усіх громад Харківщини. Як повідомив під час зустрічі з представниками обласної ради начальник Головного управління Державної податкової служби регіону Артем Єфремов,  у цьому процесі податківців супроводжують фахівці програми «U-LEAD з Європою», спільно вони пояснюють громадам усі нюанси оподаткування.

– Ми взяли на себе роль медіатора цього процесу. Хочемо перед собою поставити часові межі, щоб, наприклад, до 1 жовтня 2021 року всі ми мали якесь розуміння, що відбувається в територіальних громадах та з якими показниками бюджету вони заходять у наступний рік, – зазначив головний податківець Харківщини.

Він також зауважив, що дві громади – Печенізька та Зачепилівська – самі звернулися до них по допомогу щодо наповнюваності бюджету. І зараз по цих ТГ податківці запустили пілотний  проєкт. Згодом до цього «пілоту» має приєднатися і Краснокутськ.

Представники облради та Асоціації попросили, щоб до цього проєкту обов’язково включили і ті п’ять громад, які вже починають говорити про невиконання свого бюджету.

Читайте також: В Олексіївській громаді працює безкоштовне соціальне таксі

Окрім цього, сторони приділили увагу питанням боротьби з тіньовим підприємництвом. Артем Єфремов повідомив, що за його підрахунками обсяг фінансового поля Харківщини варіюється у місяць від 60 до 100 мільярдів гривень, а податківці адмініструють тільки близько 40–45 мільярдів гривень. Він підкреслив, що наразі близько 40 % землі сільгосппризначення на Харківщині – в тіні. А це податок на землю, урожай, податок на прибуток тощо.

– В умовах фінансової децентралізації можливо було б доречно створити фінансові паспорти громад. І показати громадам їхні ресурси та можливості наповненості доходної частини місцевих бюджетів. На жаль, не всі громади відчувають, де можливо змінити базу оподаткування. Або ввести якісь додаткові податки, щоправда, перед цим їх потрібно погодити з бізнесом. Потрібно, щоб і бізнесу було комфортно працювати на цих територіях, і громади мали можливість розвиватися, – підкреслила голова постійної комісії облради з питань бюджету Людмила Немикіна.

Артем Єфремов зазначив, що податківці вже займаються цим питанням. На його думку, до паспорта громади має бути включена інформація «від надр до хмар».

– Потрібно враховувати все: нафту, газ, пісок, глину, гравій, землю, урожай, ліс, водойми, все, що здається в оренду тощо, – наголосив податківець. – Основним питанням для перегляду сьогодні є земля. Ми зробили карту Харківської області із зазначенням на ній земельних ділянок, прив’язали її до публічної кадастрової карти. Зараз працюємо з програмістами для того, щоб усе це оцифрувати.

Також він повідомив, що вже складено робочу групу по операції «урожай», до неї, окрім податківців, увійшли представники прокуратури та СБУ.

Автор: Юлія Міронюк