У 2024 році аграрії Харківщини зможуть отримати безповоротну фінансову допомогу

03.10.2023 16:18 Агропром
Фото: https://minagro.gov.ua Фото: https://minagro.gov.ua

У 2024 році для аграріїв на деокупованих територіях, серед яких є і Харківська область, передбачена безповоротна фінансова допомога.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Державну та міжнародну допомогу українським аграріям обговорили учасники круглого столу «18 місяців війни. Збитки агросектору та перспективи відновлення галузі». У засіданні взяли участь перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, народні депутати, представники громадських аграрних спілок, а також бізнес-асоціацій.

Як зазначив Тарас Висоцький, на сьогоднішній день підтримка фермерів включає в себе безпосереднє фінансування та ресурсну допомогу насінням, добривами і т.д. Однак найбільш дієвою для них є фінансова підтримка з розрахунку на гектар. Саме така допомога планується з наступного року за кошти Європейського Союзу. За його словами, на підтримку аграріїв на деокупованих територіях планують спрямувати близько 800 мільйонів гривень.

«В проекті бюджету на 2024 рік заплановані виплати на підтримку аграріїв на деокупованих територіях – майже 800 мільйонів гривень. Це  20 мільйонів євро, наданих Україні  ЄС. Це безповоротна допомога для сільгосппідприємців», розповів Висоцький.

Оформити зазначену допомогу фермери можуть через Державний аграрний реєстр. Варто зазначити, що основа умова для оформлення – це зареєстровані права власності або оренди на землю.

Тарас Висоцький, допомога аграріям з деокупованих територій 

Перший заступник міністра повідомив, що в проекті Державного бюджету на 2024 рік  передбачено 2 мільярди гривень компенсації за послуги з розмінування с/г земель.

Окрім того, набули чинності зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9», які передбачають  спеціальні умови фінансування для підприємців з деокупованих територій. Зокрема, йдеться про чітко визначені категорії деокупованих територій, аби зробити кредити для аграріїв більш доступними.

«Оновлені пільгові умови за програмою «Доступні кредити 5-7-9» передбачають ставку 1 % річних протягом перших двох років і 3 %, починаючи з третього року кредитування. Решта компенсується з держбюджету. Фактично це безкоштовний кредит, який допоможе аграріям на деокупованих територіях відновити своє виробництво», зазначив Тарас Висоцький. 

Нагадаємо, внаслідок російської агресії у Харківській області постраждали понад 630 сільськогосподарських підприємств, що займаються рослинництвом: у Богодухівському районі – 43, в Ізюмському – 218, у Куп’янському – 176, у Харківському°– 59, у Чугуївському – 134.

Нагадаємо також, що у Харківській області планується розробити мапу замінованих сільськогосподарських угідь, де зафіксують місця влучань чи велися на території бойові дії, а згодом досліджуватимуть придатність ґрунту для ведення сільського господарства.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Владислава Ткаченко