В якому стані озимі Харківщини. Від фермерів вимагають моніторинг посівів

29.01.2015 13:11 Агропром
http://zn.ua http://zn.ua
Термін першого моніторингу посівів озимих культур був 25 січня.

Як розповіла заступник директора з наукової роботи Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, доктор сільськогосподарських наук Любов Кобизєва, на сьогодні 84 % посівів озимих культур знаходяться у доброму та задовільному стані, а от 16 % - слабкі та зріджені.

- Для того щоб зрозуміти, що робити далі з посівами озимини, які потрібно вносити добре, чи є сенс навесні пересівати поле, взимку робиться моніторинг стану озимих, - сказала Любов Кобизєва. - Такі перевірки треба проводити 25 січня, 20 лютого і 10 березня, після різкого зниження температури, а також на полях із слабкими та зрідженими посівами.

Найбільш ґрунтовні дані щодо стану посіву можна отримати, застосовуючи метод монолітів. Для визначення життєздатності рослин за цим методом із посівів озимих культур відбираються моноліти ґрунту розміром 30х30 см, товщиною 15 см. Їх розміщують у дерев'яних ящиках відповідних розмірів і транспортують у приміщення з температурою +5 С для розморожування. Кожний моноліт супроводжується етикеткою, на якій зазначається культура, сорт, попередник, площа і номер поля, дата сівби. Ящики з монолітами прикривають і залишають до повного відтавання. Після цього їх переносять у добре освітлене приміщення із температурою +17-20 С. Надземну масу рослин зрізають ножицями на висоті 4-6 см від поверхні ґрунту, пустоти засипають ґрунтом, поливають. Попередню оцінку життєздатності рослин дають через десять днів проводять, остаточну - через 15-20. Аналізуючи результати, до життєздатних слід відносити рослини, що активно утворюють нові листки та вузлові корені.

В кінці зимівлі та відразу при настанні весни слід особливу увагу приділити підживленню посівів. У слаборозвинені посіви, але з достатньою густотою, добрива вносять якомога раніше, коли ґрунт насичений вологою в кореневмісному шарі (у лютневі вікна, відразу після танення снігу) способом врозкид чи із застосуванням авіації. А от добре розвинені посіви рекомендують підживлювати прикореневим способом, при застосуванні гранульованих добрив. Вносити їх потрібно вздовж рядків.

Остаточний облік стану посівів озимих культур роблять навесні, при відновленні весняної вегетації рослин. У цей період проводять візуальну оцінку рослин за п’ятибальною шкалою. Так, "п'ятірку" поле отримує, якщо густота посіву рівномірна (не менше 400 рослин на 1 кв. м), зрідженість відсутня, а пошкодження шкідниками незначне. "Четвірка" означає, що кількість загиблих рослин не перевищує 20 %. Якщо загинуло 40-50 % посівів, то поле отримає "трійку". "Двійка" і "одиниця" говорять про те, що загинуло до 75 % або до 100 % всіх посівів.

- Посіви з оцінкою в три бали можливо ремонтувати ярим ячменем або тритикале за умови задовільного фітосанітарного стану. Але використовувати такий посів можна виключно на фуражні цілі, - розповіла Любов Кобизєва. - А от при меншій густоті рослин поле взагалі  доцільно пересіяти.

Науковці нагадують, без зимового моніторингу стану озимих взяти висновок про необхідність пересіву буде неможливо.

- Просто так пересіяти поле не можна. Треба мати на це дозвіл. А щоб його отримати, треба проводити дослідження стану посівів ще взимку, - пояснила доктор сільськогосподарських наук.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта