Як аграрії Харківщини зберігають урожай від пожежі

24.07.2012 11:31 Агропром
За спекотної погоди та попутного вітру десятигектарне поле зеран може згоріти за 15 хвилин.

Про це розповів начальник Чугуївського районного відділу головного управління Держтехногенбезпеки в Харківській області Андрій Карпов.

Аби не втратити хліб, харківські господарства приділяють велику увагу профілактиці. Так, приміром, під час збирання урожаю на полі чергує пожежна машина, а також є діжка з водою. Кожен комбайн оснащений лопатами, відрами, мітлою (щоб замітати солому та інші залишки сухих рослин), хлопавкою (для гасіння стерні) та двома вогнегасниками.

Микола Переверзев, комбайнер з десятирічним стажем, розповів, що при збиранні зернових комбайн оснащує трьома вогнегасниками – за старим дідівським методом. Та, на щастя, застосовувати їх доводиться нечасто. Останнє загоряння на пам’яті комбайнера сталося кілька років тому – у моторному відсіку комбайна. Запах горілої соломи уже проник до кабіни, та пожежі вдалося запобігти. Микола Переверзев стверджує, що відчути загоряння відразу може лише досвідчений комбайнер.

Під час дозрівання колосків за 15–20 днів до збирання аграрії переорюють краї полів – аби в разі загоряння вогонь не перекинувся за межі посіяної площі. Поле, більше за 20 гектарів, таким же чином ділять на частини. Тож, у разі пожежі може згоріти лише один сектор.   
                         
Приватний підприємець Сергій Бочаров розповів: жодне збирання не починається без приїзду інспекції, що проводить з працівниками інструктаж з техніки пожежної безпеки. За 6 років праці у сільському господарстві на полях Бочарова пожеж не виникало, проте спостерігати за палаючим хлібом у сусіда довелося. «Це страшна картина», – стверджує підприємець.

Склад – об’єкт підвищеної пожежонебезпеки

Небезпека втратити хліба через пожежі після збиральної кампанії не зникає. Зберігальні склади для пшениці та заводи з виготовлення борошна є об’єктами підвищеної пожежної небезпеки. Під час зберігання та переробки зерна утворюється пил рослинного походження. Тому, якщо десь виникне іскра, може трапитися загоряння. За словами начальника інженерної служби Новопокровського комбінату хлібопродуктів Олега Волошка, на території заводу навіть палити не можна.

У боротьбі проти загоряння акцентують увагу на профілактиці. На комбінаті є своє пожежне депо, автомобіль і команда пожежників. Приміщення оснащені автоматичною пожежною сигналізацією, внутрішнім пожежним водопроводом. Щоправда, гасити вогонь поки що доводилося лише в селі, де знаходиться комбінат.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №88 від 24.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта