Як доглядати за полуницею після збору врожаю. Поради садівників

26.06.2015 14:35 Агропром
Фото: telegraf.com.ua Фото: telegraf.com.ua
Кущі полуниці треба скошувати до 2-3 см.

Тетяна Репета з Чугуївського району вже багато років поспіль вирощує на своїй присадибній ділянці полуницю. Щороку жінка збирає величезний врожай великих соковитих ягід. Господиня зізнається, особливих рецептів успіху тут немає. Головне робити все за правильною технологією. І один з етапів догляду - обрізка кущів після плодоносіння.

- Через тиждень-два після того, як всі ягоди зібрані, я щороку скошую полуничні кущі, - розповідає Тетяна Репета. - Це зручно робити косою або звичайними ножицями. Зрізати рослини треба не під саме коріння. Має залишитися приблизно два-три сантиметри.

Зрізати старе листя варто таким чином, щоб не пошкодити серцевину куща. У цей час полуниця починає нарощувати молоде листя. Його також треба залишити неушкодженим. Першими завжди обрізають ранні сорти полуниці. Якщо з цим затягнути, то молоді листочки встигнуть сильно відрости, і вам буде набагато важке проводити обрізання.

Обрізка кущів після плодоносіння врятує від появи вусів, які так полюбляє пускати полуниця.

Ще однією причиною обрізати старе листя є хвороби і шкідники, які з'явилися на полуничних кущах протягом сезону. Все це може перейти на нові паростки. Якщо ви помітите, що молоде листя зморщується і деформується, то це означатиме, що рослини заражені полуничним кліщем. Щоб знищити шкідника, кущі доведеться обробити спеціальним препаратом.

- Я обробляє кущі проти паразитів у профілактичних цілях щороку. Роблю це одразу після обрізки старого листя, - говорить Тетяна Репета. - Полуницю можуть попсувати і кліщі, і мурахи. Тому рослини рекомендують обробляти навіть двічі. Один раз влітку, другий - навесні. Але особисто я обробляє полуниці від паразитів лише один раз - влітку.

Після того, як ви обрізали старі кущі і обробили рослини від паразитів, про полуницю можна на кілька місяців забути. Наступний раз попрацювати доведеться вже восени. Наприкінці вересня-у першій половині жовтня Тетяна Репета рекомендує повторно скосити кущі.

- Це треба робити не перед самими морозами, а коли на дворі стоїть ще більш-менш тепла погода, - пояснює жінка. - Повторна обрізка не є обов'язковою. Я проводжу її для того, щоб навесні не вигрібати з полуниці старе листя. Якщо я обрізаю кущі на зиму, то у квітні отримую молоді красиві грядки.

Не менш важливий етап підготовки полуниці до нового сезону - внесення добрив. Це робиться на зиму, щоб навесні рослини вже мали запас поживних речовин для нарощування ягід.

Більш детальну інформацію читайте у суботньому номері газети "Слобідський край"

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта