Чи загрожує подорожчання молочної продукції харків'янам

18.08.2015 13:49 Агропром
Фото: kazan2013.ru Фото: kazan2013.ru
Тримати ВРХ не вигідно лише тим, хто вчасно не переобладнав своє виробництво і не встановив сучасні автоматизовані технології.

Заробляти на молоці треба не за рахунок підвищення закупівельних цін, а внаслідок зниження собівартості, - вважає начальник відділу тваринництва Департаменту агропромислового розвитку харківської облдержадміністрації Олександр Масюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поголів'я корів зменшується на Харківщині. Фермери скаржаться на низькі ціни

- Зараз на перший план виходить вже не кількість молока, а його якість. Перший сорт наразі вважається недостатньо хорошим. В Європі визнають лише вищий та екстра клас. Останнього ж за результатами півріччя в області немає зовсім. Хоча раніше такого молока нараховували 3-4 %, - говорить держслужбовець. - Тобто у виграші ті аграрії, які працюють із сучасним обладнанням, мають європейські автоматизовані доїльні зали. До речі, недавно такий відкрився в одному з підприємств Чугуївського району.

За статистикою сьогодні рівень рентабельності в молочній галузі області складає 30-40 %. Що ж стосується зменшення поголів'я, то на цей крок ідуть фермери, які тримали корів з низькими показниками надою.

- Краще мати менше тварин, але щоб усі вони були елітними, - вважає Олександр Масюк. - Тим паче, що якщо закупівельні ціни на молоко підвищаться, це вдарить по кишеням споживачів. Ми ж з вами будемо купувати молочну продукцію у рази дорожче.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта