Бюджет Харкова поповнився на півмільйона гривень

06.11.2023 20:40 Всі Новини

У Харкові на вул. Олександра Шпейєра у власності громади є земельна ділянка загальною площею понад 1 гектар.

На ділянці розташована нежитлова будівля, яка належить виробничому підприємству, повідомляє «Слобідський край».

Як установила обласна прокуратура, протягом 2013-2019 років фірма використовувала ділянку на підставі договору оренди землі для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі, право власності на яку зареєстроване за підприємством. 
 
У грудні 2019 року земельну ділянку було повернуто до земель запасу міста, а право оренди — припинено.  
 
У подальшому рішенням Харківської міської ради вирішено продати цьому підприємству земельну ділянку із земель комунальної власності Харкова. 
 
Проте підприємство не сплачувало земельний податок. Таким чином, фірма використовувала земельну ділянку для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі без виникнення права власності/користування та без державної реєстрації цих прав на неї, а також без сплати плати за землю в передбаченому законодавством розмірі. 
 
Тобто відбувся факт безпідставного збереження коштів у розмірі орендної плати за рахунок Харківської міської ради. Ця сума сягнула майже пів мільйона гривень. У грудні 2019 року право оренди припинили.

Потім міськрада ухвалила рішення продати ділянку підприємству. Однак підприємство не сплачувало земельний податок. Сума боргу сягнула майже 500 тис. грн.

Новобаварська окружна прокуратура Харкова звернулася до суду. Господарський суд Харківської області відмовив у задоволенні позову. Прокурори подали апеляцію.

У підсумку позов задовольнили. Наразі рішення суду реально виконано — підприємство сплатило гроші, повідомили в прокуратурі.

Нагадаємо, у Харкові проїзд на міському транспорті залишатиметься безкоштовним до тих пір, доки дозволятиме бюджет.

Також ми писали, що на утримання громадського транспорту у Харкові щомісячно витрачають 171 мільйон гривень, що дозволяє харків’янам безкоштовно пересуватися містом. 

Більше новин Харків читайте на нашому сайті.

Автор: Дмитро Саломанка