«єВідновлення» у Вільхуватській громаді: скільки людей вже отримали відшкодування

28.11.2023 14:50 Всі Новини

Якщо людина не має необхідної інформації, їй важко вирішувати важливі для себе питання. Але є й такий момент, коли інформації багато, та не кожен знає, як саме правильно нею користуватися. Це стосується також програми «єВідновлення» та її реалізації у прикордонних громадах Харківської області.

За результатами опитування «Слобідського краю», проведеного у жовтні у прикордонній Вільхуватській громаді, більше половини місцевих жителів вказували, що не знають, який перелік документів необхідно підготувати для подання заяви на компенсацію за пошкоджене житло у програмі «єВідновлення». Також вони зазначали, що не знають, як саме дозволяється витрачати кошти, отримані за цією програмою.

Серед проблем, з якими можуть зіткнутися при оформленні компенсації, респонденти відмічали, що у них не оформлене право власності на будинок; вони виїхали і не знали, як сфотографувати пошкоджене майно, а ті фото, що зробили сусіди, не підійшли. Також люди не розуміли, як вираховується сума компенсації, тому казали, що їм дадуть дуже мало дали грошей, а матеріали дуже дорогі. Ще один момент – люди похилого віку не мають додатку «Дія», бо користуються не смартфоном, а кнопковими телефонами.

За місяць отримали 3 заяви

У Вільхуватській громаді необхідний перелік документів щодо отриманих пошкоджень має 31 житловий об'єкт - це і будинки, і квартири. 19 – розташовані у Вільхуватці, 7 – у Приколотному, по одному – у Чорному, Міловому та Рубленому, два - у Довжанці. Як розповіли у Вільхуватській сільській військовій адміністрації, з 8 поданих на жовтень 2023 року заяв 4 були погоджені, і люди отримали компенсації. Загальна сума складає 305 132 гривні. Станом на кінець листопада надійшло 11 заяв, 6 погоджено на загальну суму 413 796,34 грн.

Протягом місяця після публікації у «Слобідському краї» матеріалу з покроковим алгоритмом та виходом на Ютубі відео про те, як правильно готувати документи на компенсацію за пошкоджене житло, у Вільхуватській громаді надали ще декілька заяв.

- Комісія отримала три заяви. Розгляд однієї призупинили, бо вона з населеного пункту Мілове, де через безпекову ситуацію не можна провести обстеження пошкодженого житла та заповнити чек-лист. А дві заяви з Вільхуватки задовільнили, люди вже отримали гроші. Тож програма єВідновлення продовжує працювати у нашій громаді, місцевим жителям надаються необхідна підтримка та інформація, щоб вони добре розумілися, що треба робити для отримання компенсації, - розповіла секретар комісії Оксана Задорожна.

За словами начальника Вільхуватської сільської військової адміністрації Євгена Шаповала, коли не дуже багато звернень за компенсацією, це, з одного боку, добре. Бо це означає, що у їхній прикордонній громаді більшість людей мають дах над головою. «Нехай і надалі так буде, щоб комісія мала якнайменше роботи», - каже начальник СВА. На жаль, у інших прикордонних громадах ворожі обстріли тривають постійно, там питання розбитого житла стоїть дуже гостро. А з іншого боку, необхідно надати можливість скористатися програмою «єВідновлення» всім, у кого пошкоджене житло і хто потребує державної підтримки на його відновлення.

- Якщо місцеві жителі приходить з питаннями щодо оформлення документів до СВА, ми завжди допомагаємо. Щоб люди могли одразу зробити все, як треба. Коли пакет документів зібрано правильно, немає жодних проблем з отриманням грошей. Не пам’ятаю такого, щоб хтось приходив незадоволеним або зі скаргами. Якщо є питання, ми разом все вирішуємо. Поступово механізм налагоджується. Ті, хто отримав кошти, розповідають іншим, як вони це зробили. Військова адміністрація постійно інформує про те, як працює еВідновлення, через пресу та свої соцмережі. Тож більше заяв ми отримувати не стали, але кількість питань та помилок при оформленні документів зменшуються, - каже Євген Шаповал.

Поряд з кордоном працювати небезпечно

Головна проблема з «єВідновленням» у громаді зараз – безпекова ситуація у населених пунктах, розташованих на самому кордоні з рф, не дозволяє комісії обстежувати пошкоджене житло. «Ми не можемо нічого там зробити через обстріли та відсутність актів розмінування», - пояснюють у СВА. Саме тому тут вважають, що, коли комісія отримає можливість працювати на цій території, кількість пошкоджених житлових об’єктів збільшиться з 31 приблизно до 50.

- Кожен зможе отримати компенсацію за пошкоджене або знищене майно по закінченню війни протягом одного року, - пояснює Євген Шаповал. 

«Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю медіа «Слобідський край» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу»

Нагадаємо, станом на 9 листопада у рамках  «єВідновлення» мешканцям Куп'янської міської територіальної громади нараховано 57 247 526 гривень. А харків’яни вже отримали на ремонт пошкодженого житла майже 183 мільйони гривень.

Автор: Марія Іващенко