На Харківщині презентували Програму з підтримки українських воїнів

13.12.2023 20:21 Всі Новини

На обласному форумі з питань реалізації ветеранської політики презентували проект Програми з підтримки українських захисників і захисниць Харківщини.

Нині у Харківській області зареєстровано більш як 29 тисяч учасників бойових дій, з яких 385 – особи з інвалідністю, яку вони дістали під час захисту держави від російських окупантів, повідомляє «Слобідський край».

Українські захисники і захисниці, а також члени їх родин потребують захисту не тільки з боку держави, але й від органів місцевого самоврядування.

– Разом з обласною радою ми розробили програму на 2024-2028 роки з підтримки наших воїнів і їх родин. Закликаю підтримати її і в територіальних громадах, – зазначив очільник ХОВА Олег Синєгубов. 

Комплексна Програма підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей передбачає понад 527 мільйонів гривень фінансування з обласного та місцевих бюджетів. Її розглядатимуть на найближчій сесії Харківської обласної ради.

Також залучається і міжнародна підтримка. Партнери з Великопольського воєводства Польщі заклали в своєму бюджеті на 2024 рік 1 мільйон євро на підтримку програм для українських захисників і захисниць Харківщини, повідомила голова облради Тетянга Єгорова-Луценко.

Крім того, Програмою передбачається погашення 3 та 6% процентних ставок на кредитування при купівлі житла. Також заплановане покриття 50% плати за житлово-комунальні послуги українських воїнів і членів їх родин в Харківській області. Також у Програмі передбачена адресна грошова допомога дітям загиблих захисників та захисниць, які втратили батьків, не набувши повноліття. Сума щомісячної допомоги складатиме 8 тисяч гривень.

Започатковується і нова відзнака виключно для Харківщини. Нагорода кожному захиснику, удостоєному цієї відзнаки, сягатиме 20 тисяч гривень. Програма містить підтримку українських воїнів, які беруть участь у міжнародних спортивних змаганнях. За призові місця передбачена виплата у розмірі 100 тисяч гривень спортсменові, а також 80 тисяч гривень – тренерові, повідомили у пресслужбі ХОВА.

Автор: Олег Артаєв