«Працюємо, а рятувальники кричать, що знову летить»: репортаж з Новобаварського району

04.04.2024 15:39 Всі Новини
Фото "Слобідського краю" Фото "Слобідського краю"

У триповерховий будинок у Новобаварському районі прилетіло сьогодні, 4 квітня, на початку другої ночі. Розбиті дах та третій поверх. Жителів у дворі вже немає, лише рятувальники, поліція, комунальні служби та волонтери. 

Комунальники продовжують забивати людям вікна та працюють на даху. Саме біля цього будинку внаслідок повторної ворожої атаки загинули рятувальники. Рух транспорту спрямували в об’їзд, на сусідню вулицю.

Новобаварський район, розбитий будинок

Комунальники працюють у розбитому вночі будинку/Фото "Слобідський край"

Майже одразу після прильоту разом з поліцією та рятувальниками сюди дісталися волонтери гуманітарної місії «Проліска». Вони й зараз залишаються на місці, бо допомагають також жителям пошкоджених приватних будинків, розташованих поруч з розбитою триповерхівкою. Людям надали будівельні набори, щоб залатати невеликі, на щастя, пошкодження.

Рятувальники біля пошкодженого будинку

Такий вигляд має двір розбитої триповерхівки/Фото "Слобідського краю"

– Ми тут живемо поруч, тож з керівником офісу десь о 1.30 вже були  на місці. Допомагали 93-річній бабусі, яка з донькою живе на 3-му поверсі. Донька недалеко звідси працює, тож пішла на роботу. Коли прилетіло, вони були у коридорі, але вийти самі не змогли – завалило двері. Допомогли сусіди, які ходили по квартирах та перевіряли, що у кого. Хлопці винесли стареньку з будинку. Потім ми пішли у приватні будинки, а рятувальники кричать, що знову летить. Ховалися, перечікували небезпеку. Знову зустріли бабусю, вони йшли на роботу до доньки. Але як старенька йшла, ви ж самі розумієте. Тож наш волонтер відвіз їх, куди жінки попросили, – розповідає волонтерка «Проліски» Ганна Заволока.

Гуманітарна місія "Проліска"

Дівчата-волонтерки з "Проліски"/Фото "Слобідського краю"

Ховатися від прильотів волонтерам довелося декілька разів. Але разом із представниками адміністрації Новобаварського району, з якою тісно співпрацюють, вони продовжують надавати необхідну допомогу постраждалим, наприклад, з надання тимчасового житла. До речі, питання, куди поселити 93-річну жительку зруйнованого будинку, вже вирішено.

Із самого ранку у дворі розбито намет організації World Central Kitchen (WCK) з їжею та гарячими напоями.

Намет WCK у дворі

Волонтери з WCK/Фото "Слобідського краю"

Працівники пічної дільниці Новобаварського району «Харківського ремонтно-будівельного підприємства» займаються перевіркою димовентиляційних каналів. Вони розповіли, що після перевірки у сусідньому будинку газопостачання вже відновлено, все працює. А в розбитій триповерхівці спочатку будуть вестися ремонтні роботи, а вже потім за необхідності будуть працювати їхні фахівці. 

Фахівці пічної дільниці

Працівники пічної дільниці Новобаварського району КП "ХРБП"

…Поки розмовляли з людьми у дворі розбитого будинку, знову пролунали вибухи. Останній місяць ворог знову майже кожного дня обстрілює Харків.