У Харківській області працюватиме унікальна машина для розмінування

28.10.2023 16:02 Всі Новини

Рятувальникам Харківщини передали першу в Україні машину для підготовки ґрунту до розмінування.

Як стало відомо медіа «Слобідський край», машину розробили у Харкові, вона пройшла сертифікацію відповідності й на практиці довела свою ефективність.

Подробиці повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов:

– Особливою перевагою є те, що ця техніка проста у використанні, обслуговуванні та ремонті. За кошти обласного бюджету ми придбали два такі екземпляри вартістю 5,6 мільйона гривень кожний. Для порівняння: ціна аналогічних закордонних механізмів стартує від 500 тисяч євро. Машина нашого виробництва не поступається закордонним аналогам ані за ефективністю, ані за швидкістю, ані за якістю проходження ділянок, де відбувається розмінування, – розповів Олег Синєгубов.  

На сьогодні в області залучено 8 одиниць спеціалізованої техніки для виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Саме цей екземпляр стане 9-м, а за кілька тижнів до роботи під’єднають і 10-у машину для підготовки ґрунту до розмінування. Обидві – вітчизняного виробництва.

– Наша головна мета – вберегти життя саперів та якнайшвидше зачистити територію області від вибухонебезпечних предметів. Від початку повномасштабного вторгнення обстежено майже 8 тисяч гектарів території регіону, з них за допомогою спецтехніки – понад 88 га та було знешкоджено понад 126 тисяч ВПН, – повідомив начальник ХОВА.

Машина пройшла випробування у бойових умовах і з моменту початку використання вже підірвала понад 300 протипіхотних мін різного зразка, розповів директор Департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокол.

– Завдяки тому, що ремонт цієї техніки є доступним, бо вона створена на потужностях, розташованих в області, ми маємо можливість швидко та якісно відновлювати її і повертати в роботу. При ушкодженнях середньої тяжкості ремонт триває від 3 годин до однієї доби. У випадку, якщо машина зазнає значних пошкоджень або її повністю розірве, відновити її можна впродовж трьох діб, оскільки всі її деталі легко замінні, на противагу закордонним аналогам, які іноді доводиться ремонтувати впродовж кількох місяців або півроку, – зазначив Іван Сокол. 

Перша машина – уже у розпорядженні рятувальників, друга буде передана до кінця листопада. 

Нагадаємо, на Харківщині зберігається висока мінна небезпека. Протягом минулої доби піротехнічними підрозділами ДСНС вилучено та знешкоджено 55 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Дмитро Саломанка