Микола Бакшеєв: Первомайський мав час, щоб підготуватися до COVID-19

Спецпроєкт
16.09.2020 09:50 COVID-19
Фото: Фейсбук/Микола Бакшеєв Фото: Фейсбук/Микола Бакшеєв
Кілька останніх тижнів місто Первомайський перебуває у «помаранчевій» карантинній зоні. Як це позначилося на житті містян, де лікуються хворі на коронавірус первомайці та чи вистачає у міста ресурсів, щоб тримати ситуацію під контролем. На ці та інші запитання у черговій серії «Будемо жити» відповідає мер Первомайського Микола Бакшеєв.

– За рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки з 24 серпня місто Первомайський перебуває у «помаранчевій» зоні. Яка сьогодні епідситуація у місті?

– Станом на 14 вересня ми маємо 144 захворілих на коронавірус. На жаль, шість осіб померли. Щойно ми отримали лабораторне дослідження розтину тіла однієї жінки, яка померла вдома і до лікарів не зверталася. Дослідження біологічного матеріалу показало, що в неї була COVID-інфекція.

Кожен з померлих мав ще супутні важкі патології, окрім одного випадку, принаймні висновки сімейного лікаря та патологоанатома не свідчать про важкі супутні патології.

Щодо решти хворих, які перебувають у стаціонарних відділеннях Центральної районної лікарні, то наразі лікуються 24 особи з пневмоніями, з них семеро мають підтверджені випадки COVID-19.

Ще троє перебувають у реанімаційному відділенні, але їх стан задовільний, і вони будуть переведені в інфекційне відділення для продовження лікування. Натомість одну особу, навпаки, з інфекційного відділення лікарі переводять у реанімаційне, бо людина входить у критичну фазу хвороби.

Наші сімейні лікарі щодня мають на прийомі від 20 до 70 пацієнтів. Тиждень тому в місті було багато звернень серед дітей. Це пов’язуємо з відновленням навчального процесу в школах. Але педіатри не казали про коронавірусну інфекцію, просто діти півроку не контактували одне з одним і зараз хворіють на звичайні ГРВІ.

Сьогодні зранку жодної дитини не було на «гарячому» прийомі. На дорослому прийомі було близько 15 осіб.

Щодо «помаранчевої» зони, в яку потрапило наше місто, то карантинні обмеження якось сильно на життя мешканців Первомайського не вплинули. Масових заходів у місті не було. Ми дуже скромно відсвяткували День Незалежності. І ті обмеження, які накладає «помаранчева» зона, не паралізують життєдіяльність міста і не завдають особливого дискомфорту жителям.
Поки що ми плануємо проведення святкування Дня міста. Частину заходів ми проведемо 16 вересня, а решту, що на вулиці, заплановано на 20 вересня.

– У яких лікарнях перебувають жителі міста, що хворі на коронавірус?

– Первомайська центральна районна лікарня визначена лікарнею першої хвилі, там є інфекційне відділення на 24 ліжка. Якийсь час воно було максимально завантажене. Максимальна кількість хворих на пневмонію у нас досягала 38 пацієнтів, тому ми розгортали додаткові ліжка в хірургічному відділенні. Воно на одному поверсі з реанімацією, де в нас уже перебували пацієнти з тяжкими формами коронавірусної інфекції та пневмонії.

Всі наші хворі лікувалися в ЦРЛ. Лише був один випадок, коли людину госпіталізували до обласної інфекційної лікарні. На жаль, цей випадок закінчився трагічно.

Батьки побоюються дитсадків

– Чи всі сьогодні садки та школи працюють?

– Школи та дитячі садки працюють, ураховуючи карантинні обмеження. Тобто від звичайного режиму функціонування відрізняє наявність антисептиків, масок.
У садках трохи більше уваги приділяється санітарії. А от явка до дитсадків сьогодні не занадто висока. Деякі батьки поки що побоюються водити дітей у дошкільні заклади і, в кого є можливість, залишають малечу вдома. Коли тільки садки повернулися до роботи – це було 20–30 % дітей від загального завантаження. Зараз – більше 50 %.

У школах ситуація щодо явки має кращий вигляд. Щоправда, деякі батьки з цього року мають змогу обрати сімейну форму навчання і навчати дитину вдома, а до школи приходити, щоб скласти проміжні іспити або перевірити знання. Але це поодинокі випадки.

Сьогодні школярі не ходять по кабінетах. Тобто не тільки молодша школа, а й учні середньої та старшої перебувають в одному навчальному приміщенні протягом дня.

– Після того, як Первомайський потрапив у «помаранчеву» зону, як змінилася динаміка захворювання?

– Кількість хворих у нас збільшується, але є люди, які й одужують. Були піки, коли ми виявляли по 11–18 нових хворих на день. Зараз ми повернулися до тих показників, які мали до цього піку. Тож якщо брати у короткому двотижневому інтервалі, то динаміка захворювання знизилася. Якщо брати місяць тому, то ми мали приблизно такий рівень захворюваності, як і зараз.

Є особливість у діагностиці – затримуються результати тестів на коронавірус. Наприклад, сьогодні ми отримали результати за 6 вересня, хоча відправляємо їх двічі на тиждень до обласного лабораторного центру. Тобто інколи буває так, що людина має суттєві покращення і може бути виписана додому, а ми лише тільки отримали результат, що вона захворіла. Хоча за фактом ми бачимо, що їй уже набагато краще.

МОЗ надіслало роз’яснювальний лист: зараз необов’язково чекати навіть перший результат ПРЛ-тесту, і якщо є значні клінічні покращення, можна людей переводити на амбулаторне лікування.

Ресурсів достатньо

– Наскільки місто взагалі було готове до такого виклику, як COVID-19?

– На початку вся країна не була готова до пандемії, і ми не виняток. Хвиля коронавірусної інфекції до нас докотилася трохи пізніше, і ми мали якийсь час. Я вважаю, що ми непогано впоралися із ситуацією. Однак рідні та близькі людей, які померли від цієї інфекції, вважають, що це зовсім не так.

Сьогодні у міста достатньо ресурсів: і матеріалів, і захисних засобів, і медикаментів. Якщо ситуація не буде загострюватися, то впораємося.

В принципі наша лікарня розрахована на 120 ліжок, маємо персонал та потужності для того, щоб лікувати таку кількість пацієнтів. Якщо буде хворих з коронавірусом більше, то це буде набагато складніше.

Що стосується допомоги медикам, то вона надходила і від бізнесу, і від волонтерів. Люди включалися і допомагали. Це були як перерахування коштів, так і придбання обладнання, захисних костюмів тощо. Громадськість до цього виклику поставилася дуже солідарно. Зараз допомагає держава. Лікарі отримують 300 % доплату.

Є, звісно, суперечки, кому її давати, а кому ні, бо не всі фахівці потрапили у перелік МОЗу. Але в принципі наші медики, хто безпосередньо щодня контактує з хворими на COVID-19 пацієнтами, отримують ці доплати.

– Чи всі жителі міста дотримувалися карантину, коли була його жорстка фаза?

– Була якась посередня позиція. Коли був жорсткий карантин, у місті, звісно, не працювали перукарні, кафе тощо. Хтось шукав вихід – працював удома, хтось організував роботу закладу харчування на винос. За п’ятибальною шкалою виконання карантинних умов жителями Первомайського я оцінюю десь на трійку.
Їх аргументи – ми не Київ та не Харків, у нас немає метро та такої кількості громадського транспорту. Проте, інфекція поширюється дуже швидко, і вона досягла й нашого міста.

– А як обмеження вплинули на ринок праці?

– Був період стогнації. Центр зайнятості в день ставив по 15–50 осіб на облік. Це були громадяни, які працювали здебільшого у Харкові. Сьогодні наші міські підприємства можуть заповнити будь-яку свою заявку. Кількість безробітних збільшилася. Через це ми спостерігаємо трохи збільшення відсотка злочинності у місті. Зокрема, випадків пограбування. Це невеликий приріст, але про нього можна вже говорити.

– Під час жорсткого карантину чи була якась підтримка незахищеним верствам населення?

– Особливих програм щодо підтримки самих мешканців Первомайського не було. Місто виділило трохи грошей для медичних закладів та на підготовку закладів освіти. Деякі жителі міста отримували адресну допомогу від GIZ – набори, які роздавалися через структури виконавчого комітету.

– А як карантин вплинув на бюджет міста?

– Звісно, ми недовиконали бюджет. Протягом квітня-травня у нас не було 100 % виконання бюджету, але не було і значних провалів, які зазнали більші міста та наші сусіди. Ми виконували бюджет десь на 98 %.

Річ у тому, що основні бюджетоутворюючі підприємства міста – це та критична інфраструктура, яка працювала і під час карантину. До того ж під час жорсткого карантину в нас не було спалахів інфекції на цих підприємствах.

Останні три місяці спостерігається позитивна динаміка виконання бюджету. Зараз навіть маємо невелике перевиконання – у 2,5 мільйона гривень при загальному річному обсягу власних надходжень близько 90 мільйонів гривень.

Читайте також: Олександр Єсін: Коли в Нововодолазькій ОТГ з’явилися перші хворі з COVID-19, усе населення наділо маски

Микола Сікаленко: Через карантин бюджет Циркунівської ОТГ втратив близько 1,5 мільйона гривень

Первомайський – проєктне місто

– Як реалізовувалися реформи у непростий час у Первомайському, зокрема децентралізації та медична?

– Децентралізація неминуча. На місцеві вибори (25 жовтня) ми йдемо у форматі об’єднання міста та ще двох сільських рад (Грушинської та Ржавчицької сільрад. – Авт.).

Ми розпочали новий навчальний рік, і він також відрізняється від попереднього. Місто скоротило два навчальні заклади. І сьогодні в нас уже не сім, а п’ять шкіл.

Є моменти, які застрягли. Ніяк не можемо доробити комунальне підприємство з надання стоматологічних послуг, бо у новий пакет медичної реформи не увійшли стоматологічні послуги.

Застрягли зміни й на другій медичній ланці. Стаціонарне відділення приймає хворих із коронавірусом, і ми не можемо туди госпіталізувати людей з патологіями, лише ургентні випадки.

– А щодо проєктів, можливо, під час карантину в місті щось було впроваджено?

– Так, звісно, Первомайський – проєктне місто, бо можливості нашого місцевого бюджету дуже невеликі. Тому проєктна діяльність є однією з пріоритетних для нашого міста. Цьогоріч обласний конкурс мініпроєктів «Разом в майбутнє» нам подарував рясний урожай – вісім проєктів з фінансуванням до 300 тисяч гривень (моніторинговий центр, друга громадська вбиральня, STEM-освіта, діджиталізація музейної справи тощо) та два великі проєкти з фінансуванням у 1,5 мільйона гривень.

Один з цих великих проєктів, який ми реалізуємо у співробітництві з усіма радами Первомайського району, саме стосувався медицини. В рамках його ми придбали апарат штучної вентиляції легенів, він уже рятує життя пацієнтів. Буде ще операційний стіл та обладнання для операційного блока.

Другий великий проєкт ми реалізували у співпраці з Грушинською та Ржавчицькою сільськими радами – придбали рециклер асфальтобетону. Сьогодні це обладнання вже ефективно працює на вулицях міста – проводиться ямковий ремонт доріг.

Також наразі ми реалізуємо великий міжнародний проєкт на 600 тисяч євро, в рамках якого ремонтуються два навчальні заклади.

Читайте також: Володимир Гуртовий: «Спортсменам потрібно тренуватися, людям – далі жити»

 Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. 

Автор: Юлія Шматченко