Володимир Гуртовий: «Спортсменам потрібно тренуватися, людям – далі жити»

Спецпроєкт
04.08.2020 15:59 Область Online
фото: Коломацька селищна рада фото: Коломацька селищна рада
З перших днів карантину на поміч медикам Коломацької ОТГ прийшла не тільки місцева влада, а й бізнес. Підприємці разом із селищною радою купували для лікарні маски, захисні костюми та дезінфікувальні засоби. А щоб стимулювати лікарів працювати в непростий час пандемії, з коштів ОТГ їм виплачували додаткові зарплати. Про те, як карантин вплинув на будні громади, бюджет і перспективи життя в новому укрупненому районі, голова ОТГ Володимир Гуртовий розповів у черговій серії «Будемо жити».

Бізнес відгукнувся першим

– Наскільки швидко громаді вдалося пристосуватися до нових карантинних умов? Чи виділяли бюджетні кошти на боротьбу з COVID-19?

– Карантин – це таке явище, якого неможливо було уникнути. З початку обмежень ми здійснювали всі необхідні заходи – проводили дезінфекцію вулиць, дотримувалися маскового режиму. У селищній раді перевели всі відділи, які працюють з людьми та здійснюють їх прийом, у безпечний режим. Звичайно, виділяли кошти з бюджету громади на боротьбу з коронавірусом, зокрема спрямовували фінанси на зарплату медикам. Особливо в перші місяці, коли доплати від держави вони ще не отримували. Ми виплачували медикам додаткову заробітну плату, аби хоч якось їх стимулювати працювати в такий період. На цю статтю в місяць спрямовували 200 тисяч гривень. Не буду приховувати, що коли ввели карантин, були такі медики, які старалися взяти відпустку. Зрозуміло, всі боялися: у кожного є сім’я, діти. Також кошти виділяли на маски, респіратори, захисні костюми, дезінфікувальні засоби.

– Можливо, допомагав місцевий бізнес?

– Позитивним моментом було те, що бізнес включився в цей процес на першому етапі. Приміром, коли ми ще не встигли виділити бюджетні кошти і не розуміли, де закуповувати дезінфікувальні засоби, підприємство
«Мрія» допомогло з придбанням деззасобів. Підприємство «Агротрейд» закупляло лікарські препарати. З масками та респіраторами допомагав Іванівський цукровий завод. Допомагали й фермерські підприємства, приміром, «Лан». Підтримувало й «Укргазвидобування». Тепер із закупівлею засобів захисту стало трохи легше, особливо для лікарні. Окрім підприємців зараз із цим допомагають і різні громадські об’єднання, які працюють на нашій території.

– Чи підтримували під час жорсткого карантину малозахищені верстви населення?

– Після створення об’єднаної громади в нас запрацював відділ надання соціальних послуг (колишній територіальний центр, який перейшов на баланс ОТГ). Тут працює 21 особа. Ці працівники кожного дня допомагають малозахищеним категоріям
громадян, людям похилого віку. На постійному їх обслуговуванні перебувають 178 громадян. У час карантину на соціальних працівників збільшилося навантаження, адже літні люди стараються не виходити з дому. Тому працівники приносять їм
продукти харчування, допомагають у побуті – косять траву, рубають дрова.

Випускний без концерту і в масках

– Як реагували люди на карантинні обмеження із самого початку пандемії і тепер?

– На самому початку люди не сприймали карантин серйозно. Але коли з’явилися перші хворі, почали панікувати. Зараз уже звикли. Ставляться відповідально, дотримуючись маскового режиму в транспорті та у приміщеннях.

– Скільки випадків COVID-19 зареєстровано на території громади?

– Загалом зареєстровано вісім випадків (Станом на 30 липня. – Авт.). Активних хворих залишилося кілька осіб. Але одна людина, на жаль, померла.

– Чи посилювали карантинні обмеження у громаді?

– На початку карантину ми, як і всі, закривали дитячі заклади, школи. Забороняли роботу господарських магазинів, ринків, ресторанів, скасовували масові заходи. Потім в Україні карантин пом’якшили, і врахувавши ситуацію у громаді, ми ці обмеження
частково послабили. Але коли два тижні тому в нас пішла друга хвиля захворювання, ми знову закривали садки, скасовували
масові спортивні заходи.

– Чи працюють дитячі садки зараз?

– Працюють, оскільки на території громади немає активного приросту захворювання. Також послабили вимоги щодо масових спортивних заходів, адже життя продовжується: спортсменам потрібно тренуватися, людям – далі жити.

– Знаю, що нещодавно ви видавали атестати випускникам за новими правилами. Розкажіть, як це відбувалося.

– Ми розуміємо, що це буває раз у житті, тому вирішили все ж вручити атестати, хоч і в умовах карантину. Так, ми були всі в масках, тримали безпечну дистанцію. Ми не проводили великих концертів, не збирали глядачів, але все ж вручили атестати
й подарунки. У будь-якому разі це – пам’ять.

– Яка ситуація з транспортом?

– Зараз сполучення відновлено: курсують електрички, поїзди, автобуси до райцентру та Харкова. Також у громаді є два соціальні автобуси, які кожного дня возять на роботу людей у райцентр, пенсіонерів – у лікарню. Коли були обмеження, ці ж автобуси доставляли до роботи ще й медиків.

Збитки перевищили мільйон

– Як карантин позначився на ринку праці? Чи збільшився рівень безробіття?

– На період жорстких карантинних обмежень на території громади теж не працювали перукарні, заклади харчування, продовольчі магазини. Звичайно, весь персонал цих закладів був без роботи. Зараз ця ситуація вирівнюється. Люди вийшли на роботу. Після карантину в нас відкрились усі підприємства. Але на сьогодні ми бачимо, що податків з доходів громадян почало надходити менше, аніж в аналогічний період минулого року. Це говорить про те, що скорочення працівників таки відбулося.

– Скільки бюджет громади втратив через коронавірус?

– На мою думку, рішення уряду щодо податкових канікул були не зовсім зваженими. Адже ці кошти були закладені в бюджет громад. Тільки з податку на землю за березень ми недоотримали 1,1 мільйона гривень. Крім того, недоотримали й податку на доходи фізичних осіб, як я вже казав раніше. Зараз ситуація потроху почала стабілізуватися.

– Чи призупиняли ви реалізацію проєктів?

– Через втрату бюджетних коштів ми два місці не могли розрахуватися за капітальний ремонт доріг, який провели у громаді. Планували продовжувати реконструкцію Новоіванівського будинку культури, але зараз її
призупинено. На паузу поставили і встановлення дитячих майданчиків. Також цього року громада виграла шість мініпроєктів обласного конкурсу «Разом в майбутнє», і зараз шукаємо можливості в бюджеті, аби співфінасувати ці проєкти.

– На час карантину припала реформа адмінустрою. Зокрема, в остаточному варіанті Коломацька громада має увійти до Богодухівського району. Ви виступали за приєднання до Харківського. Чому так? І чи дійсно за послугами громадянам сьогодні не потрібно їхати в район?

– Після об’єднання ми забрали на баланс громади все, що було в районі. Створили ЦНАП. І насправді всі послуги зараз надає громада. Але я переживаю за укрупнення районів, бо зараз незрозуміло щодо повноважень районів. Якими вони будуть?
На мою думку, необхідно було спочатку визначитися з цим переліком, а потім формувати районний рівень. Одна річ, якщо наші жителі не їздитимуть до Богодухова, а всі послуги все ж будуть на рівні громади. Але якщо в районі, наприклад, буде податкова, Пенсійний фонд? Зараз ці служби приїжджають до нас у ЦНАП і надають послуги на місці. Хотілося б, щоб так було й далі. Дороги на Богодухів напряму немає. Треба їхати в об’їзд, а це близько 100 кілометрів. До Харкова – 80. При цьому все транспортне сполучення маємо з обласним центром. Прямого транспорту з Коломака до Богодухова немає.

Читайте також:  Микола Сікаленко: Через карантин бюджет Циркунівської ОТГ втратив близько 1,5 мільйона гривень


 Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.