Підроблений COVID-сертифікат: наслідки для «покупців» та «продавців»

17.02.2022 13:30 COVID-19
Фото: slovoidilo.ua Фото: slovoidilo.ua
Штраф або кримінальна відповідальність – голова Харківського відділення Асоціації правників України Роман Чумак пояснив, які можуть бути наслідки за підробку та використання псевдосертифікатів.

Останнім часом в інформаційному просторі України дедалі частіше з’являються повідомлення про випадки підробки та використання підроблених СOVID-сертифікатів. Це явище набуло таких масштабів, що в ситуацію оперативно втрутилися уряд України та Міністерство охорони здоров’я.

– Україна з 20 серпня 2021 року приєдналася до електронної системи СOVID-сертифікатів Європейського Союзу, отже, видані нашою державою СOVID-сертифікати визнаються з цієї дати в країнах ЄС. Підробка таких сертифікатів негативно впливає на міжнародний імідж України та завдає значної шкоди репутації нашої держави у світі, – зазначив адвокат Роман Чумак.

Також голова Харківського відділення Асоціації правників України повідомив, що Кабмін вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів щодо проведення профілактичних щеплень» (законопроєкт № 6084 від 23.09.2021 р.). Цим документом передбачається кримінальна відповідальність за використання особою свідомо підроблених документів, що підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей у відповідну медичну документацію щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних хвороб, за збут підроблених документів, що підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб.

– Проте, і сьогодні існує кримінальна відповідальність, передбачена ст. 358 ККУ, – відповідальність за підробку офіційного документа, що видається або засвідчується підприємством, установою, організацією та який надає права або звільняє від обов’язків, з метою використання його або іншою особою, або за збут такого документа. За такі дії передбачено відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 17 000 гривень або арешту до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років, – наголосив Роман Чумак.

Водночас він підкреслив, що за використання явно підробленого документа, згідно з ч. 4 ст. 358 КК України, також загрожує штраф до 850 гривень або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Якщо ж особою, яка підробила, склала чи видала завідомо підроблений офіційний документ, є службова особа, то за таке підроблення може настати кримінальна відповідальність за ст. 366 КК України (службове підроблення). У цьому випадку правопорушнику загрожує покарання у вигляді штрафу від 34 000 до 68 000 гривень або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років (залежно від наслідків).

Автор: Андрій Соха