Військова пенсія: як добитися обіцяного підвищення

13.02.2022 14:00 Корисно
Фото: epravda.com.ua Фото: epravda.com.ua
Питання пенсії військовим пенсіонерам є доволі актуальним у нинішні часи. Це пояснюється постійними змінами в законодавстві та судовою практикою, яка останнім часом стала на бік військових пенсіонерів. Як добитися того, що належить, – розповідає наш юридичний консультант.

Починаючи з 05 березня 2019 року, всі військові пенсіонери отримали право на отримання збільшеної пенсії на підставі оновленої довідки про грошове забезпечення з урахуванням усіх складових. До того ж таке грошове забезпечення визначається саме станом на 05 березня 2019 року, тому для осіб, яким були раніше призначені пенсії, розмір їх, беззаперечно, збільшиться. Для отримання нової довідки військовому пенсіонеру потрібно звернутися із заявою про її видачу для перерахунку пенсії до уповноваженого органу, що видає зазначені довідки.

Але, як зауважив адвокат Роман Чумак, іноді такі уповноважені органи можуть відмовляти у видачі довідки. «Такі дії є незаконними, – сказав юрист. – На цьому, зокрема, наголосив Верховний Суд у постанові від 17 грудня 2019 року в зразковій справі № 160/8324/19».

Читайте також: Військовий обов’язок для жінок: що змінилося в законодавстві

У зазначеній справі, як розповів Роман Чумак, суд зробив декілька висновків.

По-перше, з 05 березня 2019 року судовим рішенням у справі № 826/3858/18 було визнано протиправними та нечинними пункти 1, 2 постанови КМУ від 21.02.2018 № 103 та зміни, внесені до пункту 5 і додатка 2 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 13.02.2008 № 45, зокрема щодо переліку видів грошового забезпечення, що обов’язково повинні зазначатися у довідці про розмір грошового забезпечення.

По-друге, для перерахунку пенсії раніше призначених пенсій має бути або заява пенсіонера з доданими до неї документами, або відповідне рішення КМУ.

По-третє, 30.08.2017 Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 704, яка набула чинності 01.03.2018 та якою затверджено додаткові види грошового забезпечення, розміри надбавки за вислугу років. Крім того, цією постановою установлено, що грошове забезпечення військовослужбовців складається з посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням, щомісячних та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

«Таким чином, з 05 березня 2019 року, тобто з дня набуття чинності судовим рішенням у справі № 826/3858/18, військові пенсіонери мають право на перерахунок своїх пенсій за рахунок нових довідок про грошове забезпечення, зважаючи на постанову КМУ № 704. Саме за рахунок таких дій може відбутися підвищення пенсії військовим», – підкреслив Роман Чумак.

Читайте також: Пенсія для ВПО: що робити, якщо не весь стаж зараховано

Отже, отримавши оновлену довідку особа повинна звернутися до Пенсійного фонду із заявою про перерахунок її пенсії. Проте, і тут можливе «вставляння палок у колеса». Річ у тім, що органи ПФУ добровільно не здійснюють перерахунок пенсій, обґрунтовуючи це тим, що відсутній визначений законом новий порядок обчислення пенсій на підставі нових довідок або що особа самостійно не може подавати таку заяву.

«Не варто засмучуватися, адже такі дії Пенсійного фонду також є незаконними. Так, деякі законодавчі акти стосовно питання грошового забезпечення військовослужбовців були визнані протиправними та нечинними, з 05 березня 2019 року мають застосовуватися порядки та норми, що діяли до внесення змін, які були визнані протиправними», – пояснив Роман Чумак.

У разі відмови Пенсійного фонду в перерахунку пенсії адвокат радить звертатися до суду для захисту свого права.

Читайте також: Як оформити пенсію: правила 2022 року