17 мільйонів гривень власних доходів недоотримали ОТГ Харківщини

08.09.2020 17:09 Економіка
Найбільші втрати в Старовірівській об’єднаній громаді.

За сім місяців 2020 року до бюджетів 18 ОТГ Харківської області, які знаходяться на прямих бюджетах з Києвом, надійшло 892,6 мільйона гривень доходів (без урахування міжбюджетних трансфертів). За інформацією радниці з муніципальних фінансів та управління Харківського регіонального офісу Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe Марини Гончаренко, порівняно з аналогічним періодом минулого року об’єднані громади області в сукупності отримали на 1,9 % менше власних доходів, а це понад 17 мільйонів гривень.

Зниження обсягів власних надходжень спостерігалося в семи з 18 ОТГ Харківщини. Водночас, 11 об’єднаним громадам удалося покращити цей показник. Найкращий результат продемонстрували Пісочинська, Роганська та Малодинилівська ОТГ, у яких відносний приріст доходів перевищив 12 %.

– Значний рівень недоотримання доходів у Старовірівській ОТГ (-47,3 %) пояснюється значною залежністю місцевого бюджету від рентної плати за видобування газу (понад 75 % власних доходів) та суттєвим зниженням ціни на газ у поточному році порівняно з попереднім, – пояснює Марина Гончаренко.

Експертка зазначає, що надходження рентної плати знизились на 27 мільйонів гривень.

– Навіть ураховуючи значне зменшення планових показників у 2020 році, за сім місяців недоотримано близько 3,2 мільйона гривень, виконання місячного плану склало 83,6 %. Значне падіння надходжень порівняно з минулим роком у Чкаловській, Нововодолазькій, Наталинській громадах також частково пояснюється падінням ціни на газ, оскільки рентна плата також формує значну частку власних доходів цих громад, – переконана Марина Гончаренко.

Читайте також: Наскільки спроможні бюджети ОТГ у Харківській області - рейтинг

 

 

Автор: Андрій Соха

Теги: