Чи можна купити валюту в обмінниках Харкова. Експеримент

21.01.2015 11:00 Економіка
zn.ua zn.ua
Кореспондент "СК" 20 та 21 січня провів експеремент щодо купівлі іноземної валюти у небанківських обмінних пунктах Харкова.

Ми намагалися купити валюту у спальних районах та центрі Харкова, там, де велике скупчення людей. Кореспондент відвідав пункти біля метро і торгівельних центрів у спальних районах.

Були перевірені такі обмінні пункти: вул. Целіноградська, проспект Людвіга Свободи (район станції метро "Олексіївська"), вул. Танкопія (ст. м. "Маршала Жукова"), вул. Академіка Павлова (ст. м. "Імені Академіка Павлова"), вул. Героїв праці (ст. м. "Героїв праці"), вул. 23 Серпня (район ринку).

Вуличні обмінники станом на 21 січня купують долар за 18,20 грн, продають за 19,90 грн.

Відвідавши всі вищеперераховані пункти обміну, ми виявили, що купити валюту за офіційним курсом не можна у жодному з відвіданих обмінників. 

До речі, Національний банк ініціює закриття пунктів обміну валют. Про це під час прес-конференції повідомив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

Він наголосив, що розгалужена мережа пунктів обміну є проблемою, оскільки інспекції виявляють низку порушень вимог актів регулятора під час валютно-обмінних операцій. Одночасно банки не достатньо контролюють такі пункти.

«У нас достатньо банків», - зазначив він. До того ж, за словами Писарука, 99 % всіх обмінів валют відбувається саме у банківських обмінниках.

Тому Нацбанк ініціює закріплення права проводити валютно-обмінні операції лише за банками, що дозволить впорядкувати такі операції, посилити за ними контроль і зменшити спекуляції на валютному ринку.

Юлія Ковбей

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта