Чому переселенці з Донбасу не хочуть працювати за 3 000 грн. Коментар центру зайнятості

22.12.2014 12:16 Економіка
telegraf.com.ua telegraf.com.ua
У центрах зайнятості в місті Харкові та області цього року зареєструвались 3100 осіб, які переїхали із Донецької та Луганської областей.

 Із них 2017 переселенців отримали статус безробітного, а 563 були працевлаштовані.

Як повідомив директор Харівського обласного центру зайнятості Володимир Міненко, лише 60 осіб проходили професійну перепідготовку.

- Не можна сказати, що всі погоджуються на перенавчання, хочуть іти працювати. Деякі вважають за необхідне тільки зареєструватися у центрі зайнятості, - говорить  Володимир Міненко.

Читайте також: Масові скорочення працівників у Харкові. Хто постраждав найбільше

За його словами, існує проблема із працевлаштуванням специфічних працівників, таких як шахтарі, адже в Харківській області і шахт немає, і заробітна плата в середньому нижча на 20-30 %, ніж у Донецькій.

- Коли людина стає на облік центру зайнятості і показує довідку з попереднього місця роботи, в якій заробітна плата (припустімо, шахтаря) була 8-10 тисяч гривень, і професія “шахтар”, то в Харкові я жодної подібної вакансії не знайду і не запропоную. Можу запропонувати роботу на 2-2,5 тисячі гривень, і люди на таке не погоджуються. Профільної роботи для цієї людини немає, і їй залишається тільки сплачувати допомогу по безробіттю,- говорить директор центру зайнятості. - Але людина має право отримувати допомогу по безробіттю протягом року. Припустімо, за 7-8 місяців, якщо сьогоднішня ситуація не зміниться, то мені здається, що ці люди стануть погоджуватися на роботу і за 3 тисячі гривень.

Ще одна складність при працевлаштуванні переселенців — подекуди відсутність трудових книжок та записів про звільнення з попередньої роботи. Легше в цьому плані лікарям і вчителям, яких згідно із постановою уряду приймають на новій території на роботу і без трудової.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта