На скільки подорожчав шашлик у Харківській області

19.04.2018 11:00 Економіка
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Готуйтеся, за традиційний травневий набір на пікнік, доведеться заплатити більше.

На споживчому ринку області у березні загалом на 0,9 % зросли ціни на продукти харчування та безалкогольні напої, повідомляє Головне управління статистики у Харківській області.

Зокрема, зросли в ціні вироби з м’яса варено-копчені, свинина, субпродукти яловичі, натуральні напівфабрикати зі свинини, субпродукти курячі, філе куряче, яловичина тощо – від 1,3 до 5,7 %. Значно зросли й ціни на плодоовочеву продукцію, а саме: капусту білокачанну й моркву – на 24,8–30,9 %, гриби, картоплю, буряк – на 8,5–9,7 %; часник, цибулю ріпчасту, яблука – на 5–6,8 %. Водночас, за статистикою, знизилися ціни на огірки, помідори (на 11,1–21,6 %), банани, ківі, бобові, лимони, перець солодкий, виноград, сухофрукти, каву, супи, спеції, олію соняшникову, пластівці вівсяні, крупи гречані, вирізку яловичу, сало, крабові палички, консерви в олії, рибу живу охолоджену.

Для модників і модниць статистика невтішна: через зростання цін на продукцію весняно-літнього сезону подорожчали одяг і взуття (на 12,9 %).

Збільшилися ціни і на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла за рахунок подорожчання виробів зі скла, столового посуду і предметів домашнього вжитку (до 7,4 %).

У сфері охорони здоров’я зросли ціни внаслідок подорожчання фармацевтичної продукції, медичних товарів та обладнання. А ще дорожчими стали мобільний зв’язок, туристичні послуги, послуги нотаріусів.

І хоч, за даними заступника начальника Головного управління статистики у Харківській області Ігоря Наумова, у березні було зафіксовано зниження цін на транспорт (в основному це спричинено подешевшанням дизельного пального, газу скрапленого для автомобілів), водночас зросли ціни на транспортні послуги. А саме на проїзд у міському маршрутному таксомоторі, міжміському поїзді, міському транспорті, міжміському автобусі.

Рівень цін на алкогольні напої та тютюнові вироби, житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива, послуги освіти залишився без змін.

Читайте також:  Швейцарці вкладуть у харківську фабрику 700 мільйонів гривень