Для роботи. Які податкові сюрпризи підготував Кабмін для працюючих українців

21.01.2015 13:58 Економіка
Закон щодо податкової реформи набув чинності 1 січня 2015 року. Текст документа вже опублікували на офіційному сайті Верховної Ради, і ознайомитися з ним може будь-хто.

У пояснювальній записці до нього йдеться: Закон покликаний поліпшити умови ведення бізнесу в Україні, підвищити ефективність використання ресурсів економіки і зменшити податкове навантаження на малий бізнес. А чи це так насправді? Податкова реформа скорочує кількість податків з 22 до 9, залишаючи податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, екологічний податок, рентну плату, мито, а також місцеві податки: податок на майно та єдиний податок. Деякі податки не скасовано повністю, а лише трансформовано за принципом «два в одному».

Поступки малому бізнесу

Для того щоб в Україні почав активно розвиватися малий і середній бізнес, Верховна Рада пішла на низку поступок. Зокрема, вкотре було спрощено систему оподаткування. Від колишніх шести груп підприємців, які платили єдиний податок, залишилося три. Так, до першої групи увійшли підприємці, дохід яких складає до 300 тис. грн (раніше – 150 тис. грн). У другу групу включили бізнесменів з доходом до 1 млн 500 тис. грн (раніше – 1 млн грн). У третю – до 20 млн грн (раніше – 3 млн грн для фізосіб і 5 млн грн для юросіб). При цьому, щоб «дати кисень» малому бізнесу, було вирішено знизити ставку єдиного податку для підприємців першої групи майже вдвічі: з 3–5 % до 2 % в разі сплати податку на додану вартість і з 5–7 % до 4 % для тих, хто не сплатив ПДВ.

Вивести зарплати з тіні

Спробують у 2015 році знищити в Україні таке явище як «зарплата у конвертах». Для цього держава пішла назустріч підприємцям, знизивши єдиний соціальний внесок (ЄСВ) з 41 % до 16,4 %. Нововведення стосуватиметься тих підприємств, на яких середня зарплата складатиме не менше трьох мінімальних і виросте принаймні на 30 % порівняно з 2014 роком. Крім того, підприємство має сплачувати за одного робітника не менше 700 грн ЄСВ, а база ЄСВ за період, за який відбувається нарахування, повинна бути щонайменше в 2,5 раза більшою від середньомісячної бази нарахування ЄСВ за 2014 рік. Також згідно з новим законодавством робітник не може бути допущеним до виконання своїх обов’язків без укладання трудового договору у письмовій форм і повідомлення Державної фіскальної служби України про прийом на роботу.

Попри це, як зазначив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, існує ризик того, що підприємці не підуть назустріч Уряду, і в такому випадку норму про зниження ЄСВ буде переглянуто.

Рентна плата для газо- і нафтовиків

Депутати обклали новими платежами газовидобувні компанії. Так, поетапно до 1 січня 2016 року збільшуватимуться ставки рентної плати за користування надрами для видобутку газу: з покладів глибиною до 5 км – до 55 %, з покладів глибиною понад 5 км – до 28 %. При видобутку газу за договорами про спільну діяльність з державою незалежно від глибини видобутку ставка складе до 70 %: перший квартал 2015 року – 60 %, другий квартал – 65 %, починаючи з третього кварталу – 70 %.

Ставка рентної плати за користування надрами для видобутку нафти і конденсату встановлюється на рівні 45 % – з покладів до 5 км, 21% – з покладів понад 5 км.
Також зберігається на постійній основі стягування рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку. При цьому встановлюються ставки плати в еквіваленті в доларах, які відповідають світовим стандартам.

В аграріїв забрали пільги

На 2015 рік для аграріїв підготували спеціальну систему оподаткування ПДВ. Відтепер на відшкодування ПДВ не матимуть права зернотрейдери. Пільги ж залишаться винятково у тих сільгоспвиробників, які не експортують свою продукцію за кордон. Таким чином, як зазначено в пояснювальній записці до документа, держава зберігає практику надання субсидій у вигляді ПДВ для сільськогосподарської продукції, яка споживається громадянами України, і не витрачає кошти на субсидію на споживання за межами України.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №3-4 від 10.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта