Економія на опаленні. Прості поради, як утеплити квартиру

26.12.2014 07:00 Економіка
Підвищення тарифів на «комуналку» сильно вдарило по кишенях українців. Місячний бюджет кожної родини вже зараз зменшився на 200–700 грн.

З поміж решти комунальних платежів найбільше ми платимо за опалення. Для того, щоб зекономити тепло, потрібно мінімізувати його втрати – утеплити будинок. Так, через старі вікна і двері втрачається від 40 до 70 % тепла. Додаткова теплоізоляція вікон або установка сучасних склопакетів підвищить температуру у приміщенні на 4–5 °С.

Зменшить втрату тепла і засклений, без щілин балкон. Двері повинні мати всередині утеплювач чи ущільнювальні прокладки. Проте один з кращих способів зберегти тепло – встановити другі двері, тим самим створивши теплоізоляційний тамбур. Тепліше стане в середньому на 3 °С. Навіть жалюзі перешкоджають виходу теплової енергії. Тому в Європі абсолютно нормальна річ мати літні і зимові штори, змінюючи їх відповідно до сезону.

Не менш проблемними місцями зазвичай є стіни і стеля – до 30 % тепловтрат. Стіни можна утеплити за допомогою зовнішньої та внутрішньої ізоляції, нанесення спеціального покриття у вигляді фарби.

Варто приділити увагу і батареям. Їх не можна закривати шторами чи меблями, адже у кімнату надходитиме на 10 % менше тепла. Фахівці також радять приклеїти фольгу на стіні за батареєю – температура підвищиться на 2 °С. Тепловіддача батарей залежить і від їх кольору: темні радіатори дають на 5–10 % більше тепла.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №149 від 13.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта