Ціни на продукти борщового набору зросли: що подорожчало найбільше та коли чекати здешевлення
Ціни на продукти, що входять до традиційного борщового набору, суттєво зросли.
Про це повідомляє «Слобідський край» із посиланням на аналітику Центру громадського моніторингу та контролю.
Наразі «Індекс борщу», який розраховує «Український клуб аграрного бізнесу», становить 222 гривні, що на 19 % більше, ніж минулого місяця, і у 1,5 раза більше, ніж торік.
Що подорожчало найбільше:
- Свинина (ошийок) — +20 % за місяць, до 330 грн/кг.
- Цибуля — майже вдвічі дорожча, ніж у квітні.
- Буряк — +60 %.
- Капуста — також серед лідерів подорожчання.
- Морква — найменше зростання серед овочів: +14 %.
Єдиний інгредієнт, який подешевшав — стара картопля. Її ціна знизилася на 2 % через появу нового врожаю, зокрема імпортованого.
Чому ростуть ціни:
- Запаси старого врожаю овочів вичерпуються.
- Скоротилася пропозиція м’яса на ринку: поголів’я свиней зменшилось на 11 %, порівняно з 2024 роком.
- Яловичина подорожчала на 6 % — до 317 грн/кг.
- Курятина — зросла в ціні на 5 % за місяць.
«Попри зростання собівартості, виробники стримували ціни за рахунок власних резервів. Проте були змушені поступово підвищити відпускні ціни для компенсації втрат», — пояснює виконавчий директор «Союзу птахівників України» Сергій Карпенко.
Чого очікувати далі:
- Молода картопля — ймовірне зниження ціни із середини червня.
- Цибуля та капуста — дешевшатимуть з липня.
- Мʼясо — ціни залишаться стабільно високими, зниження не прогнозується.
Нагадаємо, в Україні стрімко дорожчають яблука. Подорожчання зумовлене насамперед сезонним фактором. Запаси торішніх яблук стрімко скорочуються, тоді як фрукти нового врожаю надійдуть у продаж не раніше ніж за кілька тижнів.