Тарифи на воду в Харкові не дає підвищувати Кабмін

24.10.2012 13:52 Економіка
http://www.mediaport.ua http://www.mediaport.ua
Борг КП «Вода» перед АК "Харківобленерго" скоро досягне півмільярда гривень. Різниця у тарифах не покриває боргів енергетиків.

Про це під час зустрічі голови ХОДА Михайла Добкіна з профспілковим активом області повідомила голова профспілки «Харківобленерго» Вікторія Ломакіна.

– У нашого колективу одна велика проблема. Компанія знаходиться в умовах, коли ми змушені протягом двох років безкоштовно відпускати електроенергію КП «Харківський водоканал». На сьогодні борг КП «Харківський водоканал» перед нашим підприємством склав вже майже півмільярда гривень. Весь цей час наші працівники недоотримають заробітну плату у вигляді премії, це складає вже близько 24 млн грн. Така катастрофічна ситуація лише в Харківській області. В інших великих областях, як Київська, Дніпропетровьска, таких проблем немає. Проблеми водоканалів не стали проблемами енергетиків, – зазначила вона.

За її словами, механізм погашення заборгованості шляхом погашення держбюджетом різниці у тарифах не працює.

– По-перше, це погасить лише частину існуючого боргу КП «Харківський водоканал», але він щодня споживає електроенергію безкоштовно, а це понад 20 млн грн на місяць. По-друге, від різниці тарифів АК "Харківобленерго" не отримає нічого, тому ці кошти підуть на погашення боргів 2002-2004 років. Просимо губернатора втрутитися в цю ситуацію і допомогли вирішити проблему, – сказала Вікторія Ломакіна, звертаючись до губернатора.

Відповідаючи на запитання, Михайло Добкін зазначив, що, дійсно, починаючи з кінця 2009 року КП «Вода» почало системно накопичувати борги, не маючи можливості розрахуватися з АК "Харківобленерго".

– Але цьому є свої причини. Вони полягають у тому, що з середини 2009 року тарифи на воду в Харкові не підвищувалися. Вихід один – піднімати тариф для населення, на що не погоджується Кабінет Міністрів. Раніше тарифи ухвалював виконком Харківської міської ради по тим розрахункам, які робило підприємство. Їх перевіряли в держінспекції по цінам, Антимонопольному комітеті і далі рішення приймали на виконкомі міськради. Сьогодні в державі створений спеціальний орган, який відповідає за розмір тарифу на основні види комунальних послуг: вода, тепло, водовідведення. Сьогодні нам не дозволяють підняти ціну і єдиним компенсатором цього є різниця у тарифах, – підкреслив губернатор. – У нас послуги на тепло, воду та водовідведення не піднімалися з 2009 року, при цьому кілька разів за цей час підвищувалися мінімальна заробітна плата, вартість електроенергії та витратних матеріалів. Таким чином, собівартість тарифу зростала, а сам тариф не підвищувався. Тому і вийшло так, що наше підприємство нездатне платити вартість електроенергії. У нас зараз немає кінцевого вирішення цієї проблеми. На жаль, єдиним виходом з цієї ситуації є залік існуючих та майбутніх боргів. Тобто держава не підвищує тариф, але дає можливість списати борги.

Михайло Добкін дав високу оцінку роботі АК "Харківобленерго", яке попри величезний борг КП «Вода» вкладає кошти у власний розвиток. Він зазначив, що з 2006 року були побудовані 4 сучасні підстанції: три в Харкові та одна в Первомайському, також були виконані ремонти або повна реконструкція величезної кількості електромереж. Підприємство вчасно виплачувало заробітну плату, витрачаючи гроші на капітальні видатки, підприємство повністю виплачувало податки та розраховувалося з Енергоринком.

– Зараз ми розробляємо шляхи вирішення цієї ситуації, адже ми розуміємо, якщо зупиниться КП «Вода» чи будуть збої у роботі АК "Харківобленерго", нікому краще не буде, – сказав губернатор.

Михайло Добкін дав доручення першому заступнику голови ХОДА Валентину Дулубу провести зустріч з колективом АК "Харківобленерго", на якій ще раз обговорити проблему заборгованості КП «Вода».

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта