Понад сто тисяч гривень компенсації отримали харківські ОСББ

01.11.2016 09:55 Економіка
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
За три місяці дії обласної програми, згідно з якою відшкодовується 20% від суми кредиту, залученого співвласниками багатоквартирних будинків на утеплення, відшкодування отримали чотири ОСББ та ЖБК.

Всього у поточному році на реалізацію Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016-2020 роки в обласному бюджеті передбачено 1,1 млн грн - повідомляє сайт ХОДА.

Також продовжує працювати урядова програма з енергоефективності. Ії учасниками стали 444 ОСББ, які разом залучили 56,7 млн грн на утеплення багатоповерхівок. З державного бюджету їм компенсовано 13 млн гривень.

За інформацією Держенергоефективності, у держбюджеті достатньо коштів для надання ОСББ та ЖБК безповоротної фінансової допомоги на утеплення у розмірі 40% від суми залучених кредитних коштів. Якщо в складі ОСББ є отримувачі субсидій, таке ОСББ отримує відшкодування у від 40% до 70% - залежно від кількості субсидіантів.

Крім того, отримати компенсацію за «теплі» кредити можуть також окремі громадяни. Згідно з Урядовою програмою з енергоефективності вони мають право на часткове відшкодування кредитних коштів, залучених на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання.

Кредити фізичним особам в рамках програми видають державні банки – Ощадбанк та Укргазбанк. Громадяни, які візьмуть участь у програмі, щоб утеплити власне житло, замінити вікна на енергоощадні, встановити вузли обліку, модернізувати освітлення тощо, отримають від держави безповоротну фінансову допомогу у розмірі 35% від суми залучених кредитних коштів (але не більш 14 тис. грн). Така компенсація надаватиметься і тим, хто отримує субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта