Харківський цукор не потрібний Європі. Причини

21.08.2014 08:10 Економіка
http://vidomosti-ua.com/ http://vidomosti-ua.com/

Згідно із підписаною Україною економічною частиною угоди з Європейським Союзом, очікується відкриття для наших аграріїв та виробників європейських ринків.

Однак, як запевнив генеральний директор господарської асоціації «Харківцукор» Юрій Ільченко, насправді перспектив там для нас нема ніяких.

– Україні дозволили продати в країни Європейського Союзу 20 тис. тонн цукру щороку. Якщо в Україні цього року розраховують отримати 1,8 млн тонн цукру, то 20 тис. для нашої країни – це крапля у морі. По-друге, українська технічна документація сьогодні залишається не на достатньому рівні. Ми до європейських ринків не готові, – констатував Юрій Ільченко.

До слова, французи виробляють цукру у рік  4,5 млн тонн, німці – 3,5 млн тонн, Англія – до 3 млн тонн.
Раніше Україна продавала свій цукор до Киргизстану, Узбекистану, Грузії, і це тоді, коли ціна на нього в країні була низька. До Росії не продаємо. І це не через нинішні стосунки із сусідкою. Наші цукровиробники давно не співпрацюють із Російською Федерацією. По-перше, ця країна встановила високе мито на наш продукт, а по-друге, разом із Білоруссю та Казахстаном у них створено цукровий союз, де діють свої правила, й чужаків не приймають.

Читайте також ЦІНА НА ЦУКОР ЗРОСТЕ. ХАРКІВСЬКІ ВИРОБНИКИ ПОЯСНЮЮТЬ ЧОМУ

Довідка.

Якщо минулого року на Харківщині працювали усього три заводи, то цього року у поміч до них обіцяють залучити ще п’ять підприємств. У підсумку на благо вітчизняної цукрової галузі трудитиметься вісімка слобожанських заводів. Це ТОВ «Цукрове», Кегичівський р-н, смт Чапаєве; Савинський цукровий завод, Балаклійський р-н, сел. Савинці; Мурафський цукровий завод, Краснокутський р-н, с. Мурафа; ТОВ «СГП "Білий Колодязь", Вовчанський р-н, сел. Білий Колодязь (пуск 25 серпня); Конгресівський цукровий завод, Золочівський р-н, с. Олександрівка; Пархомівський цукровий завод, Краснокутський р-н, с. Пархомівка (пуск 5–10 вересня); ПАТ «Первухинський цукровий завод», Богодухівський р-н, смт Гути (пуск 5–10 вересня); ВАТ «Новоіванівський цукровий завод», Коломацький р-н, смт Коломак (пуск 10 вересня).


Тетяна ВАСИЛЕЦЬ, матеріал з газети "Слобідський край", №100 від 20.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта