Ціна на цукор зросте. Харківські виробники пояснюють чому

21.08.2014 07:29 Економіка
http://luganskie.com/ http://luganskie.com/
Харківщина цього року очікує зібрати урожай цукрових буряків, утричі більший за минулорічний.

 А саме понад 700 тис. тонн цукрового буряку при середній врожайності цього овочу 365 ц/га.

- На сьогодні ми плануємо виробити  близько 110 тис. тонн цукру. Це нормальний середній рівень, який повністю дозволить забезпечити Харківську область цукром, - запевнив перший заступник голови ХОДА Ігор Райнін.

Такі позитивні очікування обласної влади підтверджують місцеві цукровиробники. Сировини у цьому сезоні надійде втричі більше, аніж минулоріч, а саме 971 тис. тонн. Її прийматимуть не тільки з Харківщини, а й із сусідніх областей: Сумської, Дніпропетровської та найбільше з Полтавської. Окрім нового врожаю, на початок серпня у запасах цукровиків області ще залишається 30 тис. тонн цукру. Загалом же по Україні таких запасів залишається приблизно 300 тис. тонн.

Здавалося б, урожай буде великий та стримати ціну на цукор він не зможе. Усі успіхи порівняно доброго врожаю розіб’ються об подорожчання енергоносіїв. Порівняйте: собівартість цукру в минулому році по області була 6200–6800 грн за тонну. Оптова відпускна ціна цукру складала 7,00–8,65 грн за кілограм. При цій собівартості цукровиробники сплачували за блакитне паливо 4550 грн за тисячу кубів. Цього ж року собівартість сировини буде на рівні 8100–8500 грн за тонну, рентабельність – на рівні 12 % , а ще додати ПДВ, і, таким чином. оптова відпускна ціна на цукор від харківських виробників буде на рівні 11–12 грн за кілограм. Скільки коштуватиме «солодке щастя» у роздріб, можна тільки здогадуватися. Деякі фахівці прогнозують навіть одне євро за кілограм цукру.

– Згідно із розпорядженням обласної адміністрації, націнка на цей вид продукції в Харківській області не має перевищувати 10 %. Я думаю, що все ж таки 16 грн за кілограм цукру не буде, а от 13,5–14 грн – цілком реально, але не вище, – поділився своїми прогнозами генеральний директор господарської асоціації «Харківцукор» Юрій Ільченко.

Читайте також: Харківський цукор не потрібний Європі. Причини.

Що ж до газового забезпечення цукровиробничих підприємств, то цього року заводи вже укладають угоди з НАК «Нафтогаз України», за якими вони сплачуватимуть 6200–6600 грн за тисячу кубів.

– Це не російський газ, а український, і «Нафтогаз» гарантує, що цей газ буде. Так само Прем’єр-міністр України і міністр аграрної політики і продовольства запевнили, що цукрові заводи будуть забезпечені газом, – сказав Юрій Ільченко.

За його словами, харківським цукровим заводам на сезон потрібно приблизно 45 млн кубометрів газу. У собівартості цукру енергоносії займають від 37 % до 43 %, їх зростання у ціні склало приблизно 44 %. Тож на собівартість цукру газ вплине подорожчанням на рівні 20–25 %.

Та якщо із газопостачанням начебто розібралися – газ буде, то з іншим, не менш важливим, енергоносієм – вугіллям – ситуація поки що повисла у повітрі. У зв’язку з відомими подіями на Донбасі, наші заводи не можуть отримати звідти вугілля для вапнякових пічок. Поки що рятуватимуться тими запасами, які ще залишаються на підприємствах. Однак, що робити, коли вони закінчаться?

– Цю проблему ми озвучували верхівці влади. На верхах мають надію, що проблема скоро вирішиться. А поки що свої пропозиції нам надсилає Польща. За тонну польського коксу просять 220–350 доларів США, додайте сплату ПДВ, витрати на доставку, і виходить тонна польського коксу на рівні 3,5–4 тис. грн. А за тонну вугілля з Луганської, Донецької областей ми віддавали 1500 грн, – пояснює Юрій Ільченко.


Та щоб не пропала сировина, харківські виробники будуть згоджуватися і на 4 тис. грн, якщо не буде альтернатив чи події на Донбасі не зміняться на краще.

Ось вам і ще один фактор подорожчання. А ще треба враховувати зростання на 30 % ціни на дизельне паливо, вапняковий камінь. Щодо подорожчання самого буряку, то воно мінімальне. Уряд вартість трохи підняв – до 412 грн за тонну буряку. Хоча деякі аграрні підприємства вже заявляють, що не збираються продавати сировину нижче 500 грн за тонну.

Тетяна ВАСИЛЕЦЬ, матеріал з газети "Слобідський край", № 100 від 20.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта