Харків'яни в Італії: від заробітчан до власників бізнесу

12.02.2015 11:48 Економіка
фото з архіва героя статті фото з архіва героя статті
За більшу зарплату наші люди готові виконувати чорну роботу, терпіти незручності й жити у чужій державі на «пташиних правах».

От і колишні хірків'яни вирішили поїхати до Італії на пару місяців, аби заробити на машину, а залишилися назавжди.

В Італії, за даними Центру досліджень IDOS та італійської Служби проти расової дискримінації UNAR, живе 225 000 наших співвітчизників. Більшою мірою – це вихідці із Західної України. В Європу вони зазвичай їдуть на заробітки, беруться за будь-яку роботу і майже все зароблене відправляють родині на батьківщину. Але є й такі, які намагаються відкрити власну справу.

– В Італію, у місто Трентіно, ми з дружиною приїхали більше 10 років тому. Планували три місяці попрацювати, заробити на машину і поїхати назад в Україну, але передумали, – згадує колишній харків’янин Денис Разно. – Через рік ми отримали тимчасовий дозвіл на проживання. Нам пощастило, адже до 2002 року в Італії майже щороку масово легалізували мігрантів. У нашому випадку потрібно було мати робочу візу. А через п’ять років тимчасовий дозвіл на проживання обмінюється на постійний. Це дає нам право працювати в будь-якій країні Європи.

Попри міфи, що Італія – рай для заробітчан, знайти тут роботу досить важко. Без володіння мовою складно влаштуватися навіть доглядати літніх людей чи сидіти з дітьми. Але для мігрантів передбачені безкоштовні школи з вивчення італійської.

– Зазвичай мігрантів беруть на низькооплачувані роботи – прибиральниками, листоношами. В Україні я займався альпінізмом, тож мене взяли в спортивний зал. Офіційно моя посада називалася адміністратор, але я виконував різну роботу: мив підлогу, збирав гроші, проводив заняття з дітьми, – розповідає чоловік. – А через п’ять років ми з дружиною відкрили власний бізнес – інтернет-магазин з продажу одягу та іграшок. Зараз середньомісячний дохід нашої родини складає 5–6 тис. євро. Стартова ж зарплата по Італії – 1,1 тис. євро.

Багато коштів іде на житло. За оренду квартири площею 80 кв. м на півночі Італії родина Разно платить 600 євро. Додатково оплачує комунальні послуги. Найдорожче – опалення. За сезон за газ треба заплатити від 800 євро. Це за умови, що температура в приміщенні не перевищуватиме 19 °С. Якщо встановити 24 °С, то сума зросте до 3–4 тис. євро. Вартість квартир починається від 100 тис. євро. На харчування родина з дитиною витрачає приблизно 500 євро на місяць. Одяг в Італії дешевший, ніж в Україні. Те саме стосується техніки.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 13 від 31.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта