Коливання курсу долара. Чи варто бігти до банку за грошима

17.03.2014 10:08 Економіка
http://agravery.com/ http://agravery.com/
Що ж робити зі своїми збереженнями та чи варто залишати у банках депозити у гривні?

На це запитання давати відповідь економіст не береться. Каже, що будувати якісь прогнози у сьогоднішній політичній ситуації справа марна і невдячна. Оскільки ніхто не може сказати, що буде завтра.

Читайте також: Чи варто очікувати стрибка цін на продукти і техніку. Коментар чиновника

– Якщо ви зберігаєте депозит для довгострокових цілей, краще, щоб він лежав і на ньому наростали проценти. Якщо ви довіряєте банку, якщо він стійкий, не збанкрутів, не обманув вас і не обікрав, то все нормально. Якщо діє хоча б один фактор, то депозит незахищений, – пояснює доктор економічних наук, професор, завідуючий кафедрою статистики, обліку і аудиту Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Володимир Соболєв.

Водночас експерт наголошує, що хоча на сьогодні і немає передумов для того, щоб банки закрилися, іноді буває корисно пожертвувати процентами, аби зберегти основну суму. Та єдиного рецепту щодо того, як зберегти свої заощадження, немає, зараз краще покладатися на свої відчуття.

Також фахівець пояснив, що сьогоднішня ситуація з курсом, коли різниця між ціною на покупку та придбання долара сягає близько 30 коп – ненормальна.
– Це означає, що всі його купують і ніхто не хоче продавати. Це ознака невпевненості. Це стимулює чорний ринок, – резюмує фахівець.

Тому, за його словами, сьогодні краще не панікувати і не намагатися похапцем переводити всі збереження у долари. Адже значною мірою підвищення курсу долара і підвищення цін на різні товари можуть виникнути через загальну паніку.
– Краще за все зберігати спокій. Адже кожен окремо вплинути на ситуацію своєю панікою не може, але якщо таких буде 20 мільйонів, то ми точно самі себе опустимо на дно, – пояснює експерт.

І додає, що повернення курсу на рівень 8 грн за долар чекати точно не слід, адже раніше коливання курсу валют Нацбанк штучно стримував за рахунок валютних резервів. Ціна 9–9,5 грн, на думку спеціаліста, є нормальною ринковою.

– Те, що сьогодні Нацбанк штучно не стримує валюту, а переходить у модель плаваючого курсу, – це правильно, тому що курс повинен об’єктивно сигналізувати ситуацію в економіці, – резюмує професор. – А якщо курс штучно стримується, складається враження, що все нормально.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №31-32 від 15.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта