Кредитні аферисти: хто насправді видає «швидкі гроші» у Харкові

23.11.2012 13:09 Економіка
http://bankcards.su http://bankcards.su

У зв'язку з фінансовою кризою на Харківщині більше половини кредитних спілок призупинили свою діяльність.

Про це повідомив  Микола Черкасов, оперуповноважений відділу боротьби зі злочинами у фінансово-кредитній сфері УДСБЗ ГУ МВС України у Харківській області.

– На даний момент на території Харківської області діє 53 кредитні спілки, які зареєстровані в Державному реєстрі фінансових установ. 38 кредитних спілок зареєстровані в Харкові та 15 в області. Але фактично зараз 33 з них діяльність не веде, – зазначив правоохоронець в коментарі "СК".

За його словами банки витісняють кредитні спілки з ринку, адже у банках дуже великий кредитний портфель у зв'язку з чим вони можуть ці гроші дешево продавати людям. Кредитні спілки не можуть собі такого дозволити.
– Фактично зараз кредиті спілки працюють на вузьке коло людей – 10-20 чоловік. У кредитних спілок дуже незначний обіг коштів. Їх кредитний портфель у середньому складає до 2 млн грн, хоча у деяких він досягає 5 млн грн. Отримати кредит у цих спілках важко, адже він надається під заставу майна: автомобіля чи нерухомості.
Найцікавіше те, що в метро не побачиш рекламу саме кредитних спілок. Гроші пропонують організації, які не мають жодного відношення до фінансової діяльності. Микола Черкасов, оперуповноважений відділу боротьби зі злочинами у фінансово-кредитній сфері УДСБЗ ГУ МВС України у Харківській області, розповідає, що саме прогалини у законодавстві дають можливість ділкам усіх мастей заробляти гроші на людській довірі.
Всі ці організації офіційно зареєстровані і мають статус юридичної особи. Користуючись лазівкам у законодавстві вони не зобов’язані реєструватися в Нацфінкомпослуг і не є фінансовими установами.
– Офіційно вони не надають кредити. В законодавстві є положення щодо купівлі товарів в групах. Ці організації не обіцяють видати гроші готівкою, а проплатити за певний товар. Хочете телевізор? Ми за нього заплатимо. Хочете автомобіль? Ми купимо вам автомобіль. Пропонують все що завгодно, але тільки не сам кредит. В метро немає реклами жодної кредитної спілки. Лише цих організацій, – зазначає оперуповноважений.
За словами Миколи Черкасова до правоохоронних органів надходять сотні та тисячі заяв, в яких громадяни кажуть, що їх ошукали. Наприклад, звернувся  громадянин, з заявою, в якій вказав, що віддав компанії «Автофінанс», яка обіцяла надати автівку, 50 тисяч гривень. Та не грошей, ні автівки так ніхто не отримав. На жаль правоохоронці не в змозі їм допомогти, адже данні відносини є цивільно-правовими і розглядаються у цивільно-правому порядку, тобто у суді.
– Тому по всім заявами виноситься постанова про відмову у порушенні кримінальної справи у зв’язку з відсутністю складу злочину. Людина сама підписала договір і несе за це повну відповідальність. Взагалі це проблема суспільства і недосконалого законодавства. Треба зрозуміти, що безкоштовний сир лише у мишоловці і не вірити на слова. Уважно вивчайте документ перед тим, як його підписати, – радить Микола Черкасов.  
За його словами шахрайські дії посадових осіб цих організацій довести важко або взагалі неможливо. Людина сама підписує договір і саме це вберігає ці компанії від звинувачення у шахрайстві. В таких організаціях працюють дуже кваліфіковані юристи, які виписують договори так, щоб унеможливити будь-яке звинуваченні у протизаконній діяльності.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта