Відоме харківське підприємство багатіло за рахунок праці нелегалів

13.07.2015 11:29 Економіка
Фото: forbes.ua Фото: forbes.ua
Офіційно за півроку в Харківській області працювало 2,5 тис. нелегальних робітників.

Робітники без офіційного оформлення працювали здебільшого у невеличких кафе, майстернях, торгових точках тощо. Тобто у тих роботодавців, яким для ведення власного бізнесу потрібна незначна кількість робітників. Заробітну плату такі працівники отримували в "конвертах".

Але трапляються випадки, коли «неофіційне працевлаштування» поставлено на потік, а кількість «сірих» найманців вражає. Як повідомили у ГУ ДФС у Харківській області, під час перевірки одного з великих та досить відомих на Харківщині підприємств – виробників продуктів харчування -- податківці виявили журнал обліку виходу працівників на роботу та журнал обліку робочого часу.

Цей журнал мав примітку – «неоформлені». Як з’ясувалося, винахідливі роботодавці таким чином вели облік неофіційно працевлаштованих співробітників, яких працювало з півсотні. За результатами перевірки донараховано більше 100 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування.

Загалом,  за даними податківців, нелегалами не гребують майже половина підприємств в регіоні. А за результатами проведених перевірок загалом не нараховано до дербюджету 7,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб та ЄСВ.

Максим Грек
Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта