Мінрегіон про підвищення тарифів та передвиборчий піар

29.09.2014 13:12 Економіка
gigamir.net gigamir.net

Повернути тарифи на тепло на попередній рівень неможливо, а будь-які заяви окремих політиків про такі наміри є звичайним популізмом, який вони продукують через бажання сподобатися виборцям.

 Оскільки 60 % тарифу на тепло – це вартість дорогих енергоносіїв. Однак і підвищення тарифів найближчим часом не очікується для ліцензіатів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Про це повідомила начальник управління економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Наталія Хоцянівська.

Перегляд тарифів на теплопостачання, який відбувся влітку цього року (тарифи були перераховані в середньому на 40 %), Наталія Хоцянівська назвала вимушеним кроком, зумовленим дорогими енергоносіями та збитковістю комунальних підприємств через економічно необґрунтовані тарифи.

«У складовій тарифів на теплову енергію найбільша питома вага – вартість природного газу, яка становить 60 % тарифу. Вартість природного газу для виробництва теплової енергії на сьогодні закладена в сумі 1091 гривні, що економічно необґрунтовано, оскільки це майже в 5 разів нижче ринкової вартості. Тарифи давно не переглядаються, це привело до того, що у підприємств немає обігових коштів для проведення ремонтів, модернізацій, запровадження нових, більш сучасних технологій, заміни обладнання на більш економне. Система застаріла, 57 % теплових мереж мають термін використання понад 25 років. Вони вже давно амортизовані й знаходяться в аварійному стані», - пояснила начальник Управління.

Цьогорічне підвищення тарифів, за словами Наталії Хоцянівської, суттєво наблизило їх до рівня собівартості.

«За останньою інформацією, по виробництву теплової енергії відшкодування складає вже 92 %», – сказала вона, додавши, що це розширює можливості підприємств модернізувати виробництво.
До речі, в умовах перегляду тарифів, Уряд подбав про населення. Головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення залишається Програма житлових субсидій. Саме вона гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг.

Автор: Администратор сайта