Незаконна вирубка дерев на Харківщині. Збитки сягають мільйонів гривень

28.04.2016 13:25 Економіка
У Золочівському районі незаконно вирубують дерева в межах посадок. Збитки сягають 10 млн грн.

Вирубку посадок зафіксували минулого року, розповів голова Золочівської РДА Ігор Гурін. За його словами, територіальне лісництво реалізувало минулого року 1,5-2 тисячі кубометрів дров. А потреба району складає  близько 20 тис. кубометрів.

- Тобто десь люди все ж таки взяли ті 18 тис. кубометрів, не у лісництва. Якщо підрахувати збитки, то виходить близько 3 тисяч машин дров. Кожна машина в середньому коштує 3,5 тис. грн. За приблизними підрахунками, загалом збитки сягають 10 млн грн, - говорить голова РДА.

Крім матеріальних збитків, це шкодить і екології, адже, за словами голови РДА, нещадно спилювались цілком здорові  дерева: акація, дуб.

За його словами, посадки раніше перебували на балансі Харківлісу. А після його ліквідації не були передані на баланс іншої організації або органу місцевого самоврядування. Тобто зараз у посадок нема власника, що зв’язує руки правоохоронцям.

- Правоохоронні органи мають підрахувати збитки від вирубки за довідкою власника, а його нема. Вони арештовують і відпускають порушників, - говорить Ігор Гурін.

Вирішити проблему, на думку голови РДА, можна було б, передавши посадки у спільну власність територіальних громад та створивши районне комунальне підприємство. Але це рішення не знайшло підтримки у районних депутатів, і воно не було прийняте на минулій сесії райради.

- Ми довго готували таку пропозицію, готові були стати пілотним районом в Україні, адже подібного підприємства немає, - розповідає Ігор Гурін. – Зараз, за діючим законодавством, зробити це лише рішенням сесії неможливо, потрібно узгодити з багатьма державними органами. Але ми готові були це робити.  

Комунальне підприємство, за задумом, могло б готувати дрова та щепу для районних комунальних закладів і підприємств, що дозволило б економити кошти на опаленні.  

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта