Нові тарифи на газ розраховано: діятиме пільгова та ринкова ціна

19.02.2015 10:27 Економіка
Пільгова ціна на газ для українців складе 3,6 тис. грн за 1 тис. куб. м. Таким чином, щомісячний платіж збільшиться до близько 720 грн.

Ті, хто не вкладеться в ліміти, будуть платити ринкову ціну - мінімум 7178 грн за 1 тис. кубів.

Тарифи на газ для населення з 1 квітня підвищать майже в чотири рази, до 3,6 тис. грн за тисячу куб. м, пише Алла Єрьоменко в статті "У скільки обійдуться громадянам кредити МВФ?"

Причетні до переговорів з МВФ чиновники не говорять про конкретні тарифи у гривневому обчисленні, бо ціни і тарифи повинен встановити національний регулятор - НКРЕКУ. Нацкомісія зробить це найближчим часом, так як за домовленістю з МВФ нові тарифи повинні застосовуватися з 1 квітня.

Однак основні цифри вже узгоджені урядом Яценюка в підготовленому до підписання Меморандумі з МВФ.

На природний газ припускають встановити дві ціни - так звану пільгову і ринкову.

Пільгова ціна - 3,6 тис. грн за 1 тис. кубометрів. Вона діятиме для домогосподарств, споживання природного газу якими не перевищить річний ліміт в 2,4 тис. кубометрів. Помножимо 2,4 тис. кубометрів на ціну (на 3,6 тис. грн) і отримаємо 8,64 тис. грн річного платежу. На місяць виходить близько 720 грн.

Сьогодні одне домогосподарство в середньому платить за газ 100-120 грн. Якщо газ використовується тільки для приготування їжі, то оплата від 20 до 35 грн на місяць - залежно від наявності або відсутності лічильника газу (подивіться у свої платіжки). Вже зрозуміліше, в тому числі і те, що далеко не всім такі суми по кишені. Але це тільки приказка.

Для тих домогосподарств, які не вкладуться в ліміт споживання 2,4 тис. кубометрів газу на рік, передбачено різке підвищення ціни - мінімум до 7178 грн. за 1 тис. кубометрів понадлімітного газу. Це і буде друга - ринкова ціна на газ для домогосподарств. Додамо до цієї ціни обов'язкові податки, вартість транспортування газорозподільними мережами (облгазами) - і ринкова ціна для споживачів автоматично збільшується до понад 10 000 грн за 1 тис. кубометрів.

Джерело: ZN.ua
Автор: Администратор сайта