Подорожчали майже всі продукти. Причини коментують харківські чиновники
Як сьогодні на селекторній нараді повідомив директор Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко, індекс споживчих цін на продукти харчування у січні-лютому 2014 року склав 101,7 % проти 99,9 % у аналогічному періоді минулого року. З 23 компонентів споживчого кошика за останні місяці подорожчали 12.
Це, зокрема, борошно - на 10,5 %, макаронні вироби - 9,9 %, гречана крупа - 32,4 %, рис - 40 %, молочні продукти - 2-6,6 %, яйця курячі -9,8 %, цукор - 25,1 %, картопля - 18 %, овочі - 14,9-52 %. У той же час подешевшали лише три продукти. Це яловичина - на 3,3 %, свинина - 4,4 % та птиця - 0,5 %.
Ціни на соціальні сорти хліба залишилися без змін.
Серед основних причин подорожчання: падіння курса гривні, недостатній рівень виробництва у минулому році цукру і гречки через зменшення площ посівів, неякісний врожай картоплі та більшості овочевих культур та відсутність сучасних овочесховищ.
Ірина Гудзь