Про вікна, якість і не тільки: інтерв’ю з директором заводу термозберігаючих конструкцій «МТЕРМО»

Promo
30.07.2021 09:20 Економіка
Не могла подумати раніше, що віконна тематика стане мені настільки цікавою. Не замислювалась над цим питанням, допоки декілька номерів тому не розповіла вам, куди під час пандемії можна безпечно і вигідно вкласти гроші. Серед представлених варіантів якраз і були металопластикові вікна. Написала я про це – і на певний час забула. Однак тиждень тому мені зателефонував Сергій Мітлош - директор заводу «МТЕРМО», виробника вікон, про який я згадувала у своїй попередній статті.

Читайте також: Куди вкласти, щоб не пропасти

Від пропозиції директора завітати на виробництво я просто не могла відмовитися. Цікавість процесу виробництва взяла верх. Тим паче, що я сама зараз обираю нові вікна для дому моїх батьків. Тому, вважаю, цей дзвінок і моя подорож до Миргорода, що на Полтавщині, були не випадковими.

Дорога до Миргорода зайняла трохи більше ніж дві години. Сергій зустрічає мене на ошатному подвір’ї, уквітчаному трояндами. До речі, звернула увагу, що весь Миргород потопає в трояндовому розмаїтті. Одразу кидається в очі і сучасний скляний фасад будівлі. Привітно запрошує на підприємство. Уже з перших хвилин я зрозуміла, що тут усе зроблено за останніми штрихами технологій: розсувні безшумні двері, величезні дзеркальні вікна, засоби безпеки. Відчуття – нереально космічні! Заходимо. Увага з приємної прохолоди модернізованого офісу відразу фокусується на макетах металопластикових конструкцій та сертифікатах і відзнаках якості виробництва. Їх кількість вражає! І, звісно, не можу не відзначити затишний вулик менеджерів з продажів: тут кожен знає свою роботу і свою відповідальність. Купа запитань просто роїлась у моїй голові. Тому, не гаючи час, я розпочала екскурсійний діалог.

– Довіра – слово, яке має свою філософію і відгукується в нашій пам’яті багатоголосим відлунням. Моя довіра починається з історії, досвіду і реальних відгуків. А як у вас, Сергію Євгенійовичу? З чого все починалося?

– Нашому виробництву 19 років. На заводі ми виготовляємо металопластикові вікна та двері. З відкриття у 2002 році ми розуміли, що потрібно завойовувати ринок, а отже, ключове рішення: співпрацювати лише з лідерами ринку і використовувати у виробництві лише якісну сировину для своєї продукції. Тому від початку й до сьогодні ми виготовляємо продукцію німецької якості на основі німецьких профільних систем.

Протягом цих років наше виробництво значно зросло та набуло того рангу, коли ми почали виготовляти вікна різних геометричних форм, у будь-якій кольоровій гамі і, головне, для різного інженерного використання. Тобто для висотних споруд, будівель, які знаходяться у складних кліматичних умовах, вікна для спеціальних приміщень, наприклад, поліції, де мають бути куленепробивне гартоване скло та протизламні системи захисту.

Не перериваючи нашого спілкування, ми зайшли в перший цех. Я бачу склад виробничого матеріалу, різні машини і станки. А Сергій, без пауз на мої запитання, одразу починає коментувати процеси виробництва. Називає їх назви і за що відповідає той чи інший станок.

– Ви працювали лише з однією торговою маркою?

– Наше підприємство знаходиться в стабільному розвитку. Ми постійно прагнемо найвищої якості для наших клієнтів. Тому впроваджуємо нові види продукції, розширюємо спектр надання послуг, створюємо партнерство з надійними постачальниками лише якісних матеріалів. Ми виконуємо повний цикл робіт. Самі виготовляємо не лише металопластикові конструкції, а й склопакети. Це дозволяє заводу «МТЕРМО» бути автономним і незалежним підприємством. Нам завжди було комфортно надавати клієнтам найвищу якість – німецьку. У 2021 році наш завод почав працювати з профільними системами KOMMERLING, що виготовляються в Німеччині та повністю відповідають критеріям безпеки та екологічності європейських стандартів.

– За якими принципами ви працюєте, аби робота була злагодженою, а процес на виробництві безперебійним?

– Найдорожче, що в нас є – це персонал! Моє завдання, як керівника, постійно розвивати команду. Як то кажуть: «Не бійся навчити, бійся працювати з ненавченим». Тому принцип номер один – якість на виробництві. Номер два – сервісність і клієнтоорієнтованість. Це основні принципи, які є абсолютно рівноцінними між собою. Сервісу без якості не буває. Зіпсуєш репутацію один раз – наступного разу до тебе не звернуться.

– 2020 рік для всіх нас був надскладним і морально, і матеріально. Три жорсткі локдауни, які пов’язані з Ковід-19, пережити було непросто. Як втримали виробництво і з якими труднощами довелося зіткнутися?

– Ковід нас не оминув. Однак, разом з власниками, ми прийняли рішення, що жоден працівник не повинен бути звільнений і відправлений у відпустку за власний рахунок. Це було принципово. Як тільки було оголошено про пандемію, ми розробили і запровадили заходи безпеки, які дозволили зберегти працездатність заводу.

– Останнім часом спостерігаю досить неприємну картину з боку роботодавців – висока плинність кадрів. Як у вас із цим? Чим мотивуєте людей?

– Є співробітники, які працюють 5,10 років, а є люди, які віддали виробництву 15–17 років. Наші працівники розвиваються разом із заводом. Це моя вимога, щоб відбувалося підвищення кваліфікації підлеглих. Тому ми проводимо семінари, регулярно беремо участь у спеціалізованих виставках і конференціях.

І це правда. Виробничий цех – живий. Так багато людей. Чоловіки та дівчата вправно налаштовують станки. А далі відбувається віконна магія: профілі з довжелезних ріжуться на розмір, необхідний для виготовлення кожного замовлення. Поруч роблять отвори, праворуч зварюють шви, а потім зачищають. А як чітко і швидко працюють на встановленні фурнітури! Так ми плавно перейшли до предметної розмови про профіль і виробництво вікна.

– Який термін виготовлення вікна?

– Тиждень, якщо замовлення нескладне, стандартне. Якщо ексклюзив – місяць, іноді більше.

– Сергію Євгенійовичу, вивчаючи питання вікон, я в прямому сенсі слова погрузла. Розмаїття торгових марок виробників, особливо «німецької якості», просто неймовірна кількість. І ніби всі на слуху, а от про ТМ KOMMЕRLING мало чого чула, хоча відгуки читала хороші. Як вам вдається втриматися на лідерському щаблі? Чим KOMMЕRLING підкорив вас і відрізняється від інших?

– Щоб бути першими, у виробництві є простий рецепт: працюй з професіоналами, використовуй найкращу сировину. Все просто! Із розмаїття профільних систем KOMMERLING концерну Profine є кращим профілем з усіх можливих варіантів на ринку. До речі, ми використовуємо 24 профільні системи від цього концерну. Ви абсолютно точно підмітили, що KOMMERLING підкорив нас. Справа в цінностях і в бездоганній репутації. Для нас ці поняття також надважливі. Тому, як то кажуть, ми на одній хвилі. Мені імпонує їх підхід і прозорість структури. З будь-якого питання я можу звернутися до власника концерну. Хочу звернути вашу увагу, що KOMMERLING – це 123 роки історії! Уявляєте? І весь цей час інженери удосконалюють свій продукт. Завдяки співпраці з даним виробником ми змогли не лише досягнути бездоганної якості, а й значно розширити асортимент для наших клієнтів, наповнити його сучасними рішеннями на будь-яку потребу.

– Системи KOMMЕRLING вважаються екологічними. Значить, їх виробляють за спеціальною технологією. Що це за технологія?

– Профіль KOMMERLING виготовляється за спеціальною технологією Greenlinе. Системи не містять свинець. Це винахід концерну. Тобто, ця продукція абсолютно безпечна для організму людини.

Йдемо далі, і мій погляд зупиняється на вже готових вікнах, які чекають своєї черги, щоб відправитись до замовника. Тут і стандартні звичні для нас білі вікна. Поруч з ними вище за мене на пів метра – ламіноване коричневе вікно. Далі мій погляд зупиняється на неймовірної форми виробі (поправді, навіть не знаю, як назвати цю форму, але вона дивовижна та ще й темно-зеленого кольору!!!). Сказати, що моє уявлення про світ вікон перевернулось – нічого не сказати.

– Вікно складається з трьох основних складових: профіль, склопакет, фурнітура. Що порадите читачам при замовленні якісного вікна?

– На ринку величезний асортимент. Перш ніж зробити замовлення, поцікавтеся, до якого класу належить профільна система. Найпоширеніший – профіль класу В, товщина стінки профілю якого складає 2,8 мм. Важлива монтажна ширина профілю. Чим вона більше, тим тепліше буде в оселі. Фурнітура. Це окреме й болюче питання. Скупий платить двічі! Тому моя вам рекомендація, не заощаджуйте на фурнітурі. Величезне значення при виготовленні вікна має якість збірки! Щоб довести до належного стану вікно, треба скласти до купи чималу кількість елементів. За кожен процес збірки в нас на заводі відповідає окрема людина.

– Виробництво на Полтавщині. Будь-який регіон України може бути вашим клієнтом. Як доставляєте свої вироби?

– Ми співпрацюємо з усіма регіонами України. Досить часто до нас звертаються за нестандартними рішеннями вікон – трапеція, півколо, коло, арки. Якщо вікно невелике за розмірами, ми можемо відправити його службою доставки. Якщо ж замовлення ексклюзивне – доставку здійснюємо спеціалізованими автомобілями.

До речі, поділюся з вами ще однією приємністю. У травні місяці цього року наша компанія зробила неможливе – засклили школу профілем у кольорах національного прапора України. Таке нестандартне рішення отримали від замовника. Ми єдині, хто зміг у стислі терміни виконати замовлення і заламінувати профіль віконних рам у відповідні кольори! Тепер одна з полтавських шкіл – з жовто-блакитними вікнами. Приємно, що це наша робота!

– Вас не можна віднести до економ-сегмента, але й ви не позиціонуєте себе як преміум-клас. Українці мають абсолютно різні доходи. Відсоток мінімальних – досить високий. Хто може собі дозволити купувати ваш продукт?

– Абсолютно всі! Я вважаю, що люди мають відійти від стереотипів і розглядати вікно не як тимчасову конструкцію, а як інвестицію, яка буде слугувати роками. Суть питання в тому, що купуючи дешеве вікно, споживач буде змушений прийти до його заміни буквально за кілька років. А значить, заплатить удвічі більше. У той час як ціна на якісні вироби відрізняється від дешевих у межах двадцяти відсотків. На мій погляд, і я в цьому переконаний, купувати якісні вікна дешевше, якщо дивитися на це в розрізі 5 років.

– Яку гарантію даєте на свою продукцію?

– «МТЕРМО» дотримується всіх вимог і технологій. Обов’язковою умовою для вікна є ґрунтування металопластикової конструкції. У майбутньому це убезпечить вас від продування, протікання, врешті-решт, буде збережено мікроклімат у будівлі. Вікна нашого виробництва служать від 15 років. І це факт.

Ми сміливо даємо гарантію 5 років на наші вироби. Однак звертаємо увагу, що вікна, як і будь-який інший механізм, аби довго слугувати, потребують догляду.

Дві години на одному диханні. Абсолютно незнайомий, максимально відкритий, той, який цінує команду і не додає собі зірок на погони. Такий нетиповий директор заводу термозберігаючих конструкцій у місті Миргород Сергій Євгенійович Мітлош. Тепер я точно знаю, де зроблю замовлення. І знаєте чому? Тому що тут немає «Я», тут панує «Ми»…

Альона Сіра

Автор: Ірина Мнішек